Upchatý mliekovod, hrčka

Martina    24.02.2023, 22:58

Dobrý deň, rada by som sa poradila, nakoľko už začínam byť zúfalá.. dcérka je dojčená, má 5 mesiacov.. už šiesty deň mám hrčku v prsníku, prvé dva dni som mala aj horúčku, v nedeľu našťastie ustúpila, no hrčka z prsa stále nechce zmiznúť.. má asi 2 cm..nahrievam pred kojením, masírujem, pľuzgierik na bradavke nemám, po kojení ešte odsávam, aby som prso vyprázdnila.. včera som zmenila polohu kojenia, aby bola malá bradou smerom k hrčke.. no zatim stále nič.. Hrčka nie je na dotyk ani bolava, len ju tam proste cítiť, sem tam cítiť jemne pichanie v mieste.. a užívam niečo vyše týždňa aj lecitín.. už naozaj neviem, čo este skúsiť.. prosím vás, je ešte niečo, ako sa hrčky zbaviť? Resp. kedy mám s týmto problémom ísť k doktorke? Už začínam byt zúfalá.. a este naozaj nechcem prestať kojiť.. upchatý mliekovod som doteraz mala už 2 krát, ale vždy max do 2.dňa hrcka zmizla.. Vopred vám ďakujem za váš čas a odpoved. Martina

Milá Martina,

každá hrčka, ktorá v prsníku pretrváva viac ako 2 týždne, si vyžaduje zhodnotenie lekárskym vyšetrením. Keďže máte v prsníku hrčku niekoľko dní a sprevádzala ju horúčka, je vysoko pravdepodobné, že ste prekonali zablokovaný mliekovod alebo zápal prsníka. Súčasťou príznakov môže byť aj to, že hrčka sa stráca pomalšie. Odporúčame vám v tejto situácii vyhodnotiť to, ako aktuálne vyzerá hrčka a ďalšie príznaky osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo všeobecnosti si môžete preštudovať tento materiál o postupe pri zápale prsníka a zablokovanom mliekovode:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Konkrétne kroky je však dôležité vyhodnotiť v osobnom kontakte. Je pravdepodobné, že vám v tejto situácii bude pomáhať prsník v časti, kde je hrčka, masírovať a stláčať pri dojčení, odvibrovať hrčku počas dojčenia alebo medzi dojčeniami. Pre zlepšenie stavu vám môže veľmi pomôcť urobiť kroky pre dostatočné vyprázdňovanie prsníka a omnoho účinnejšie než odsávaním sa vám toto podarí úpravou prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo prsníka vyprázdňuje rovnomerne, čo predstavuje prevenciu vzniku zablokovaného mliekovodu alebo zápalu prsníka. Ak sa správne upraví prisatie, bude sa odoberať mlieko z každej časti prsníka rovnomerne a to bude pomáhať aj v liečbe súčasnej situácie. Odporúčame vám prisatie bábätka upraviť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou, pretože sa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Často ľudia odporúčajú v tejto situácii smerovať bradu bábätka k hrčke a niekedy to funguje preto, že sa zmenou polohy podarí bábätko lepšie prisať. V osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY pomôžete bábätku zlepšiť jeho prisatie a laktačná poradkyňa tiež skontroluje uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchatý mliekovod, hrčka