Nespokojne dojčenie

Kristína    28.02.2023, 11:59

Dobrý deň 4 mesačne bábätko ktoré je dojčené od narodenia klobucikom (bolesti a problémy už v pôrodnici, skúšali sme potom aj bez neho ale neúspešne) nespokojne papanie začne zväčša okolo obeda a trvá až do večera, niekedy však vyjde aj pokojne dojčenie počas dňa…trvá to už vyše mesiaca a keďže dobre neprospieval tak sme zaviedli dojčenie s laktačnou cievkou, ktoré býva často tiež náročné a bábätko je nespokojne, odťahuje sa, plače. Dojčiť som skúšala aj v polospanku, aj častejšie prisatie, aj dlhšie pauzy a stále rovnaký výsledok. Ako úspešne prekonať krizu?

Milá Kristína,

vo vašej situácii je možné urobiť kroky, ktoré môžu pomôcť situáciu zlepšiť. Správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Takáto situácia sa často stáva pri bábätkách, ktoré pijú mlieko z klobúčika. Používanie klobúčikov totiž vždy postupne znižuje tvorbu mlieka, pretože pri používaní klobúčika bábätko nie je prisaté k prsníku, ale ku klobúčiku. Rôzne bábätká na znižovanie toku mlieka zareagujú v rôznom čase. Klobúčiky preto zdanlivo vyriešia problémy s dojčením, v skutočnosti ich však odsunú na neskoršiu dobu. Aj preto klobúčiky nie sú pre dojčenie užitočná pomôcka, práve naopak a ženám ich odporúčajú používať ľudia, ktorí nevedia, ako riešiť problémy s dojčením a v skutočnosti nechajú ženu s problémom s dojčením samotnú. Z dlhodobého hľadiska totiž spôsobujú problémy. Klobúčiky patria do kategórie umelých náhrad prsníka. Ženám by sa mala ponúkať skutočná pomoc, nemali by sa im ponúkať klobúčiky a to ani pri poranených bradavkách, ani pri "plochých" či "vpáčených" bradavkách v situácii, kedy sa bábätko neprisáva. Obe situácie – aj bolestivé bradavky, aj bábätko, ktoré sa bez klobúčikov odmieta prisať - majú iné riešenia, ktoré z dlhodobého hľadiska pomáhajú udržať dojčenie. Po začatí používania klobúčikov, nie je jednoduché sa ich zbaviť, dieťa, ktorého matka používa klobúčiky, môže prsník odmietať, pretože klobúčiky znižujú tvorbu mlieka. Bábätko, ktoré po prisatí nezískava dostatočný tok mlieka, môže predčasne zaspávať alebo sa od prsníka odťahovať, prípadne sať bez pitia. Dlhodobo dojčiť s klobúčikom nie je zaručené a väčšinou sa to podarí iba ženám, ktoré majú veľmi vysokú tvorbu mlieka, ktorá sa takto vysoká udrží - a toto nie je bežné. Za oveľa častejší je možné považovať scenár, v ktorom sa tvorba mlieka počas používania klobúčikov postupne znižuje do takej miery, že začne byť dokrmovanie potrebné, a to do takej miery, že je možné, že žena prejde na kŕmenie z fľaše, pretože časom začne bábätko prisatie na klobúčik odmietať úplne.

Avšak ani teraz nie je nič stratené. Existujú postupy, ako zvýšiť tvorbu mlieka a ako postupne pomôcť bábätká naučiť sa prisávať priamo na prsník. Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kroky pre zlepšenie dojčenia vám odporúčame robiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité rady podľa toho, ako bude vaše bábätko reagovať. Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, tak ako je to uvedené v spomínanom materiály pre riešenie štrajku:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Môžete sa pokúsiť bábätko prisať priamo k prsníku bez klobúčikov spoločne s cievkou laktačnej pomôcky pripravenej na prsníku, aby bábätko hneď po prisatí zažilo dostatočný tok mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ak by sa bábätko bolo ochotné prisávať, viac mlieka z prsníka mu pomôže získať úprava polohy tak, aby jeho prisatie bolo hlboké a asymetrické:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Zvlášť tento krok môže byť veľmi užitočný pre udržanie toku mlieka, aby ste predišli hnevaniu sa na prsníku po pár minútach od začiatku dojčenia.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by sa bábätko nebolo ochotné prisať, je kľúčové nahradiť kŕmenie fľašou kŕmením pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Túto zručnosť vás naučí laktačná poradkyňa v osobnom kontakte a bude vás sprevádzať procesom prilákania bábätka k prsníku, aby sa začalo prisávať a získavalo dostatok mlieka. Keďže má vaše bábätko už 4 mesiace, môže pre udržanie dostatočného kalorického príjmu byť nápomocné začať kŕmiť bábätko kalorickým jedlom. Poraďte sa o tomto kroku s laktačnou poradkyňou, všeobecné odporúčania a potraviny, ktoré sú kalorické, nájdete na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nespokojne dojčenie