Podávanie iných tekutín u plne dojčeného bábatka

Lenka Stupková    27.03.2013, 15:14

Dobry den, rada by som sa opytala v akom veku je mozne, resp. potrebne podavat plne dojcenemu babatku ine tekutiny /cajik, dojcenska voda/ a co je najlepsie pouzit /flasku s cumlom, lyzicku../. Dakujem. S pozdravom, Lenka

Milá Lenka,

dobre dojčené bábätko počas prvých 6. mesiacov výlučného dojčenia života nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka.

Materské mlieko má pri výlučne dojčenom dieťatku omnoho viac výhod ako voda alebo čajík, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerály, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:
a) materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva
b) výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy má vedecky dokázané dôvody
c) kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napr. podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také
d) dostatočné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín
e) neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku
f) výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
g) nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu
h) materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda

Po skončení výlučného dojčenia 6-mesačné bábätko, ktoré sa začína prikrmovať, sa papať a piť ešte len učí. A nenaučí sa to okamžite zo dňa na deň. Mnoho bábätiek potrebuje veľa času a nie je kam sa ponáhľať. Výdatné, dostatočné dojčenie pokrýva potrebu tekutín bábätka.

V tomto období je prvoradé, aby si bábätko zvykalo na jedlo a pitie. Všetko sa ešte len učí. Pri učení sa piť nejde o to, aby dieťa vypilo určité množstvo vody, ale o to, aby sa postupne v priebehu  nasledujúcich mesiacov naučilo piť z pohárika. Treba mu dať čas. Veľa detí v tomto období pije popri dojčení málo. Netreba ho nútiť ho piť. Pitie mu po skončení výlučného dojčenia ponúkajte, ale nemusíte čakať, že vypije viac ako pár hltov. Ponúkajte mu piť často a nemusíte to nijako merať ani časovať. Udržte dojčenie na rovnakej úrovni ako doposiaľ. Materské mlieko tvorí z veľkej časti práve voda, takže ak dojčíte dieťatko na požiadanie, pokrývate mu potrebu tekutín tým najvhodnejším nápojom.

V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy.

Nesnažte sa po 6. mesiaci dieťa na pitie nalákať sladenými nápojmi či čajíkmi. Vhodná je akákoľvek pitná voda, nie je potrebné používať dojčenskú vodu. Vodu dieťaťu podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a sosáčikov či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše, ktorá je zbytočná) a nechajte dieťatko, aby sa hrou učilo piť. Dojčené dieťa nepotrebuje fľašu. Pri malom bábätku, ktoré sa ešte len učí piť, bude pravdepodobne najpraktickejšie trénovať pitie vody z pohárika doma a vonku je jednoduchšie ho dojčiť. Ak mu predsa budete chcieť nosiť vodu von (prípadne ak bude už staršie), je na vás, v čom ju budete nosiť, ale určite nemusíte investovať do žiadnej dojčenskej fľaše či špeciálneho pohárika s náustkom. Rodičia to riešia veľmi rozmanito: od obyčajných pollitrových fliaš, v ktorých sa predáva voda, až po malé termosky, ktorých vrchnák je zároveň pohár na pitie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podávanie iných tekutín u plne dojčeného bábatka