Ztráta menstruace

Luci    06.03.2023, 14:43

Hned po 6N se mi vrátila menstruace. Miminko má nyní 11 měsíců, více jak půl roku bez dudlíku a kojení na požádání - přes den průměrně co hodinu - 2, někdy častěji, v noci co 2-3. Cyklus pravidelný 30-32 dní. Ovulace vždy týden před menstruací. Chtěla jsem začít rovnat cyklus a dostat ovulaci do polovinu cyklu, abych mohla opět otěhotnět. Zůstalo to jen u myšlenky, nic jsem ještě nezkusila, protože mi cyklus vypadl. Dnes jsem již 46. den cyklu. Těhotenství tam prý není, dostala jsem injekci agolutinu, ale už je to týden a stále nic. Kojím stále stejně, žádná změna, ani v mé stravě. Proč se to teď stalo a jak cyklus vrátím zpět, prosím?

Milá Luci,

pokračujte v dojčení podľa potrieb bábätka, kým budete hľadať ďalšie riešenie absencie menštruácie. Táto situácia nesúvisí s dojčením ako takým, takže ďalšie kroky pre návrat cyklu by sa mali odvíjať e, rovnako ako pri ktorejkoľvek inej žene bez ohľadu na dojčenie. Z hľadiska dojčenia totiž jediný hormón, ktorý má potenciál vplývať na vašu plodnosť, je prolaktín a štúdie ukazujú, že hladina prolaktínu je v 11 mesiacoch už približne rovnaká, či žena dojčí alebo nedojčí, nehovoriac o tom, že vo vašom prípade ste dostali späť menštruačný cyklus veľmi skoro po pôrode a viacero mesiacov bol cyklus pravidelný. Zmena, v ktorej ste mali dlhý cyklus, teda nesúvisí s dojčením. Odporúčame vám znova vylúčiť možnosť tehotenstva, zvlášť, ak ste napriek podaní Agolutinu stále nedostali menštruáciu. Ak nie ste tehotná, poraďte sa o ďalšom postupe s gynekológom. Z hľadiska dojčenia môžete podstúpiť ďalšiu liečbu, ak by bola indikovaná. Jediným rizikom je to, že tieto lieky typicky znižujú tvorbu mlieka, ale to platí aj pre Agolutin, ktorý ste už dostali, nehovoriac o tom, že aj samotné tehotenstvo by znížilo tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ztráta menstruace