Caste nocni buzeni

Michaela    06.03.2023, 15:25

Dobrý den, mám dvouměsíčního chlapečka. Je plně kojen. Večer jde spát kolem osmé a spí cca do 1:00.už se naučil,že po kojení má hned usnout,ale jak je asi v polospánku,tak si asi vytáhne jen málo mléka a od té jedné hodiny se budí klidně i po hodině až do rána. Uvažuji že začnu v noci dávat lahev. Nebo co bych s tím mohla udělat?nechci ho nechat vyplakat když se budí tak často,ale musím fungovat i pro staršího syna. Vzít ho do postele a dát mu prso mu moc nejde.Děkuji za odpoved.   Michaela

Milá Michaela,

je pomerne typické, že bábätká po zaspatí na noc majú prvý spánok dlhší. Ženy majú v tomto čase priestor na zväčša niekoľkohodinový súvislý spánok, ktorý im významne pomôže načerpať energiu na ďalší deň. A je typické, že po zobudení sa z tohto spánku sa väčšina bábätiek začne budiť  častejšie a smerom k skorým ranným hodinám sa mnohé bábätká budia veľmi často. Takýto spánok je pre bábätká v tomto veku normálny a má pre bábätko rôzne dôležité funkcie, napríklad v prestávkach medzi spánkovými cyklami sa bábätku vylučuje  rastový hormón a takýto typ spánku súčasne pomáha bábätku, aby vo fyzickom kontakte s matkou boli správnym spôsobom regulované jeho telesné funkcie, najmä dýchanie a činnosť srdiečka. Aj preto riešením tejto situácie nie je fľaša a umelé mlieko, ktoré majú potenciál znížiť príjem mlieka zo strany bábätka. Takýto spánok bábätka nie je znakom nedostatočného príjmu mlieka (hoci bez pozorovania dojčenia čisto na základe tohto faktu nie je možné potvrdiť, ale ani vyvrátiť, či vaše bábätko v skutočnosti získava dostatok mlieka. Toto si môžete overiť porovnaním pitia bábätka s našimi videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa ubezpečiť, že príjem mlieka zo strany bábätka je dostatočný v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/).

Oblasť nočnej starostlivosti o dieťatko je asi najčastejšie diskutovanou oblasťou materstva. Aj preto sme vypracovali podrobný článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

v ktorom nájdete vysvetlenia o fyziológii spánku bábätiek, ktoré vám môžu pomôcť porozumieť správaniu a potrebám bábätka a tiež rôzne tipy a triky, ako si nočnú starostlivosť o bábätko uľahčiť. Okrem toho, že mnohé ženy hovoria, že je pre ne ďaleko zvládnuteľnejšia starostlivosť o domácnosť a malé bábätko, prípadne aj staršie dieťa/deti, ak večer idú spať spoločne s bábätkom a využijú jeho prvý dlhší spánok, s ďalšou starostlivosťou o bábätko v noci im zo všetkého najviac môže pomôcť spoločné spanie. Aj v tejto oblasti by vám mohla pomôcť osobná konzultácia s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste spoločne prebrali, čo presne sa deje, keď popisujete, že bábätku pri spoločnom spaní „veľmi nejde“ dojčenie. Laktačná poradkyňa môže s vami prejsť rôzne možnosti dojčenia pri spoločnom spaní a to, ako pomôcť bábätku pri takejto forme starostlivosti. Pri dojčení počas spoločného spania totiž nastáva nočná harmónia, v ktorej sa omnoho jednoduchšie stará o bábätko, pretože precitnutie zo strany matky nastáva veľmi šetrne, v jej plytkej spánkovej fáze, bábätku ponúkne prsník a môže ďalej spať. Takto mnohé ženy zvládajú aj časté nočné dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Caste nocni buzeni