Tuniak a kojenie

iva    28.03.2013, 18:46

dobry den. rada by som sa spytala ci catsa konzumacia tuniaka v konzerve - raz dva krat do tyzdna moze byt pre dietatko skodliva. Docitala som sa ze tuniak obsahuje vysoke mnozstvo ortuti ktora moze byt pre babatko nebezpecna. Takisto by som rada vedela ci je mozne aby babatko cez mlieko mohlo dostat toxoplazmozu ci listeriozu ... toto riziko bol ov tehotenstve, prenos z matky na plod ... plati to aj pri kojeni? Dakujem

Milá Iva

pre dojčenie a tehotenstvo neplatia analogické pravidlá z mnohých dôvodov. Čisto z hľadiska dojčenia nie je dôvod na to, aby ste nejedli tuniaka, ak chcete, z hľadiska bábätka nemusíte mať obavy ohľadne ortuti. Otázka toho, či je tuniak v konzerve vo všeobecnosti vhodné jedlo, je otázka pre odborníkov na výživu.

Na rozdiel od tehotenstva nie je pravdepodobné, že by sa bábätko dojčením nakazilo toxoplazmózou či listeriózou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tuniak a kojenie