Vymena nocneho dojcenia za denne

Kristina    09.03.2023, 14:47

Dobry den, chcela by som s prosim spytat, akutualne kojim dcerku 17mesiacov iba vecer na zaspavanie a v noci na poziadanie, ci je mozme zmenit nocne kojenie na denne, ze by som jej mliecko davala napriklad rano. Ci mate skusenost, ze dietatko si zvykne ze vecer zaspi bez prsnika ale bude mat mliecko cez den? Caka ma totiz viac takych noci, ze nebudem spat pri dcerke. Dakujem krasne.

Milá Kristína,

dojčenie nie je všetko alebo nič. Dojčiť dieťatko počas dňa je lepšie, ako nedojčiť ho vôbec. K dojčeniu počas dňa sa môžete vrátiť bez ohľadu na to, ako vyriešite noc. Pre dieťatko v tomto veku je kľúčové to, aby sa mohlo dojčiť podľa svojich potrieb a 1,5-ročné dieťa by malo ešte stále byť dojčené pomerne často nielen v noci, ale aj cez deň. Dokonca po 1,5 roku vzrastá v materskom mlieku koncentrácia niektorých dôležitých látok, napríklad lyzozýmu, ktorý zlepšuje slizničnú imunitu dieťaťa.

Ak riešite to, ako ukončiť dojčenie na uspatie dieťatka a nočné dojčenie, bolo by ideálne poznať viac okolnosti vašej situácie. V niektorých situáciách totiž ženy riešia to, ako ukončiť dojčenie alebo niektorú oblasť dojčenia, pričom existujú aj iné možné riešenia takejto či podobnej situácie, pri ktorých nie je potrebné robiť opatrenia ohľadom dojčenia. Profesionálne laktačné poradkyne MAMILY majú skúsenosti s pomocou mnohým ženám v rôznych situáciách, v ktorých si ľudia myslia, že jediným možným riešením situácie je ukončenie dojčenia alebo ukončenie nočného dojčenia. Odporúčame Vám spojiť sa s niektorou z našich poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a poradiť sa o tom, či vo vašej situácii skutočne neexistuje žiaden iný spôsob riešenia, len ukončenie nočného dojčenia. Má zmysel hľadať riešenia pri ktorých by dieťatko večer a v noci mohlo byť s vami a mohlo by byť dojčené, pretože to, čo dieťa získava v noci a večer dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu. Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.

Z tohto dôvodu je dojčenie pre dieťa ťažko nahraditeľné a neexistuje vyskúšaný univerzálny návod na to, aby to nebolo stresujúce. Ak neexistuje žiadna možnosť, aby ste s dieťatkom v noci trávili čas, úspech tejto zmeny do veľkej miery súvisí s tým, aký vzťah si vybudovalo dieťatko s človekom, ktorý sa bude oň starať v čase vašej neprítomnosti. To závisí od jeho skúseností s dieťatkom, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne s dieťatkom trávi a od jeho tvorivosti. A dokonca aj napriek tomu to môže byť veľmi zložité. Určite nestačí voda či mlieko vo fľaši (aj keby išlo o materské mlieko) - dokonca je pravdepodobné, že dieťatko ani nebude chcieť piť vodu (alebo čokoľvek iné), v jeho predstavách dojčenie neznamená pitie.

Skúste preto prejsť s laktačnou poradkyňou všetky možnosti, ktoré máte a ak bude nutné odlúčenie od dieťatka, poraďte sa s laktačnou poradkyňou, ako konkrétne postupovať. Mali by ste sa spolu s človekom, ktorý sa bude o dieťatko starať, porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Aké prostriedky používal doteraz na uspávanie dieťatka? Ak žiadne, ak ste ho uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby dieťatko zaspal? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Čo urobí ráno, keď bude chcieť dojčenie? Ak ráno skrátka spolu vstanú skôr, čo urobí cez deň, keď bude pre to mrzuté? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka a z toho, ako sa tento človek oň doposiaľ staral. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali.

Mnohí rodičia zisťujú, že je jednoduchšie, ak manžel ide spolu s dieťatko a s Vami, aby ste ho mohli uspať a ráno dojčiť. Toto môže byť v konečnom dôsledku jedno z možných riešení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vymena nocneho dojcenia za denne