otázka na tvorbu mléka

vera    24.08.2011, 10:43

Dobrý den! Odpovídám na otázku z 9.8 2011 jedno prso větší a druhé menší. Toto co jste mi napsala,bohužel není možné. K menšímu prsu čili prsu,ve kterém se nyní tvoří méně mléka není důvod,že bych k němu dítě méně přikládala ba naopak toto prso je oblíbené a více používané a i přesto se toto stalo. Myslím si osobně,že by za to mohl menstr. cyklus,ale je divné,že to trvá tak dlouho? Vypadá to na tři neděle. I přesto se snažím z tohoto prsu syna kojit a trochu se daří. Pro mou útěchu mu podávám UM pouze1x denně a zatím dobré. S laktační poradkyní jsem v kontaktu,ale neví též. Všichni mluví o technice,ale je zprávná. Syn trpí na koliky a že by ve větším prsu bylo méně mléka je nesmysl,protože mi u něho někdy zůstane a v klidu se nají. Upřímně řečeno,vzdala jsem to a apokud to půjde,tak to půjde,ale už mě nebaví se kvůli tomu stresovat. Dělám maximum co jde a uvidí se? Děkuji moc za odpověď.

Milá Věra,
rady cez internet majú veľké obmedzenia, obzvlášť z toho dôvodu, že nie je možné situáciu v realite vidieť a je možné reagovať len na to, čo je v otázke napísané. Okrem toho je samozrejmé, že starostlivosť o bábätká je náročná, starostlivosť o predčasne narodené bábätká ešte náročnejšia, a je isté, že každá mamička v rámci tejto starostlivosti vydáva zo seba maximum a snaží sa robiť všetko to, čo je v jej silách. Bezpochyby je to tak i vo vašom prípade a nemá zmysel sa stresovať.

K vašej otázke: Vo vašich informáciách je veľa nejasných informácií. V pôvodnej otázke (http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=96) ste písali, že k menšiemu prsníku „prikladáte menej často“ a že sa v ňom mlieko „nie je schopné tvoriť“. Teraz píšete, že menší prsník je obľúbený a viac používaný. Menštruačný cyklus nie je zodpovedný za tri týždne trvajúci problém. Ale ak vo veku 3 či 4 mesiacov synčeka máte menštruáciu, môže to v niektorých prípadoch poukazovať na zníženú tvorbu mlieka. Bez ohľadu na to: Aby sa dalo na vašu situáciu presnejšie reagovať, potrebovali by sme od vás odpovede na niekoľko otázok ohľadne toho, čo sa udialo od času, keď ste písali prvýkrát:
1) Je prisatie pri dojčení synčeka asymetrické? (Podľa týchto fotografií: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/)
2) Funguje stláčanie prsníka? Pije vtedy synček lepšie?
3) Ktoré opatrenia z návodu na zvýšenie tvorby mlieka (http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/) ste urobili a aké účinky ste pozorovali?
4) Aké máte skúsenosti s dokrmovaním synčeka priamo na prsníku laktačnou pomôckou? Z vašej otázky tomu rozumieme tak, že ho dokrmujete laktačnou pomôckou UM 1xdenne – je to tak?
5) Ktoré prostriedky na zvýšenie tvorby mlieka ste začali užívať a aký je ich účinok za posledné tri týždne?
6) Predtým ste písali, že sa synček na prsníku „vrtí a odtrháva“. Ako vyzerá jeho správanie na prsníku teraz? Ako vyzerá pitie s pauzami?
7) Písali ste, že vás menší prsník pri dojčení bolí. Pretrváva bolesť ešte aj teraz?
8) Aké sú hmotnostné prírastky synčeka (všetky, ktoré máte zapísané)?
Budeme veľmi radi, ak jednotlivo odpoviete (stačí stručne v bodoch) na tieto otázky, aby ste vám mohli viac pomôcť. Tešíme sa na vašu odpoveď. Prípadne nám môžete napísať aj priamo na dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > otázka na tvorbu mléka