Choroba a tvorba mlieka

Katarína    22.03.2023, 14:26

Ahojte Mamily Mam crohnovu chorobu. Doteraz som kojila, syn si nevie predstavit den bez cucu. A ani ja. Chcem kojit dalej. Doteraz som bola celkom v poriadku, ale v tomto tyzdni prisiel ozajstny relaps, nemozem od pondelka (je streda) nic jest, ledva pijem trochu vody, dam si za den dva suchare a uz ma prehana. Mam strasne krce. Nemam ziadnu liecbu (nezabera) a mala som nastupit na biologicku liečbu (neviem, ci nadtupim kvoli mojmu stavu). Syn ma 18 mesiacov a moj lekar akosi ignoruje, ale berie dost vlazne fakt, ze kojim a chcem kojit nadalej. Prave mi predpisal liek, ktory moze narusit vyvoj dietata... S tym ze zabudol ze kojim... Moja otazka je: ako mozem v mojom stave, ked neprijimam skoro ziadne jedlo, udrzat mliecko, alebo skor vytvorit ho viac? Vidim totiz, ze filipko cucka a cucka a az po nejakych 10 min. Mu vyjde na asi 6 potiahnuti. Nestazuje sa. Dudlika si statocne, ale vidim, ze zacina mat zapchy a je nervoznejsi. Casto krici mama mama a chce byt stale pri mne. Co chapem, ale je to teraz trosku narocne. Chcem mat zas vela mlieka. A este poddotazka. Je normalne, ked si zoada len jeden prsnik, ktory bol predtym plnsi? V druhom sa mi kvoli tomu prestalo tvorit mliecko. Dakujem za rady, Drzte sa

Milá Katarína,

v tejto situácii máte právo na potrebnú liečbu a súčasne je dôležité popri tom zachovať dojčenie. Z hľadiska prevencie podobnej diagnózy u vášho dieťatka v budúcnosti je kľúčové, aby bolo dojčené a aby bolo dojčené čo najdlhšie (roky). Dojčenie má významný ochranný účinok v prevencii vzniku Crohnovej choroby u dieťaťa v budúcnosti. Z hľadiska dojčenia môžete podstúpiť všetku potrebnú liečbu, počas Crohnovej choroby je možné dostávať aj biologickú liečbu a ak už tú teraz nie je možné používať, tak môžete dostávať liečbu kortikoidmi, či inými látkami, ktoré by lekári vo vašej situácii považovali za potrebné. Napíšte nám, prosím, na dojcenie@mamila.sk, aký liek vám predpísal lekár. Keďže neuvádzate názov lieku alebo účinnú látku, nie je možné sa k nemu nateraz bližšie vyjadriť. Vo všeobecnosti: lieky sú relatívne dobre preskúmaná záležitosť, je známa farmakokinetika liekov, často sú známe štúdie a prípadové štúdie o dojčiacich matkách, ktoré lieky užívali. Existujú odborné publikácie a knihy, ktoré každý jeden liek detailne popisujú a hodnotia ich z hľadiska dojčenia a bezpečnosti pri dojčení. Keď odpovedáme na otázky o liekoch, každú jednu otázku starostlivo zvažujeme (rovnako tiež akúkoľvek inú otázku). Otázky o liekoch v prípade potreby konzultujeme so svetovými odborníkmi, ktorí sa touto témou zaoberajú desaťročia: Profesor Thomas Hale, profesor Gideon Koren, profesor Jack Newman. Často konzultujeme daný liek minimálne s jedným z týchto odborníkov, niekedy i so všetkými tromi. 
Na získanie odpovede ohľadne dojčenia a liekov, je potrebné pozrieť sa na niekoľko aspektov:
1) Je logické, že ideálny stav je, keď je človek zdravý a nemusí brať lieky. Takže o všetkých ľuďoch a i o dojčiacich ženách platí, že nemajú lieky užívať zbytočne, ak ich nepotrebujú.
2) Lieky by mal človek brať len, keď má na to dôvod.
3) Ak má niekto však nejaké ochorenie, potom môže potrebovať liečbu.
4) Nie je správne upierať dojčiacim matkám právo na liečbu len preto, že dojčia.

Ak bude potrebovať lieky, v drvivej väčšine je pravidlo, že je bezpečnejšie pokračovať v dojčení i počas užívania lieku. Prečo? Mnohé lieky sa do materského mlieka nedostávajú, alebo ak sa dostávajú, tak len v zanedbateľných množstvách. Stopové množstvá liečiv v materskom mlieku nie sú v množstve, ktoré by bolo terapeutické. 
Inými slovami, len povedať, že nejaký liek sa "vylučuje do materského mlieka", nehovorí nič o tom, koľko sa ho vylučuje, a väčšinou ide o nesmierne malé množstvá. Takže ak budete dojčiť a zároveň sa liečiť, tak pri veľkej väčšine liekov vaše dieťatko v realite nedostane takmer žiadny liek. To, že bude vaše dieťa popri liečbe zároveň dojčené, predstavuje mimoriadne dôležitú ochranu pre jeho zdravie do budúcnosti. Dojčenie je významný faktor nielen pre zdravie vášho dieťatka, ale dokonca aj pre vaše zdravia. Ak by dieťa popri vašej liečbe dojčené nebolo, tak bude vystavené oveľa významnejším rizikám. Takže, ak porovnáte skutočnosť, že budete užívať lieky a zároveň dojčiť, s možnosťou, že nebudete dojčiť a budete užívať lieky, tak vo väčšine prípadov rozhodnutie bez akýchkoľvek pochýb smeruje k dojčeniu popri užívaní liekov. Ak by ste nedojčili, vaše dieťatko stratí možnosť získavať stovky jedinečných látok, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú, nehovoriac o mnohých iných aspektoch dojčenia.

Popri užívaní liekov počas dojčenie nie je potrebné časovať dojčenie v určitom odstupe od užitia lieku ani odsávať a vyhadzovať materské mlieko. Môžete pokračovať v dojčení bez obmedzení tak ako obvykle. Toto platí pre drvivú väčšinu liekov.

Riziká spojené s ukončením dojčenia sú reálne a majú vplyv na zdravie matky, zdravie dieťaťa, majú ekonomické dôsledky pre zdravotníctvo a ekonomické dôsledky pre samotnú rodinu. Ak sa vyjadrujú iracionálne obavy z užívania lieku, nehovorí sa o reálnych obavách z hospitalizácie detí, ktoré nebudú dojčené – takýchto štúdií nie sú len desiatky, ale stovky. A lieky, ktoré deti z dôvodu následného ochorenia dostanú, môžu mať krátkodobé aj dlhodobé dôsledky. Nehovoriac o tom, že v dôsledku nedojčenia môžu mať deti aj mnohé oveľa závažnejšie ochorenia ako ochorenia dýchacích ciest, zápaly stredného ucha či tráviaceho traktu. Dojčením sa dá predchádzať množstvu celému zoznamu ďalších ochorení od obezity či rakoviny prsníka cez vysoký krvný tlak, riziko kardiovaskulárnych ochorení až po vysokú hladinu cholesterolu, diabetes I. a II či arteriosklerózy a medzi jednu z ochorení, ktorej výskyt je možné znížiť dojčením patrí práve aj Crohnova choroba a jej podobné ochorenia tráviaceho traktu. Pre matky ukončenie dojčenia znamená zvýšené riziko rakoviny prsníka, endometria, osteoporózy či diabetu II. V tomto ešte navyše nie sú zahrnuté zvýšené náklady na zubársku starostlivosť či otázky týkajúce sa kognitívneho vývoja či správania detí.

Je normálne, že pre dvojročné dieťa je nepredstaviteľné, že by nebolo dojčené, toto je normálne. Ak máte pocit, že by bolo potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, existujú kroky, ako to urobiť, odporúčame vám však túto oblasť prejsť osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

po tom, čo zastabilizujete svoju situáciu s trávením. Môže byť pre vás zaujímavé aj to, že napriek tomu, že teraz nedokážete veľa zjesť, materské mlieko je naďalej kvalitné a dôležité pre dieťatko, nehovoriac o tom, že tak, ako píšete, dojčí sa aj pre iné aspekty dojčenia, nielen pre to, že pri dojčení získava mlieko z prsníka. Je možné aj dlhodobé dojčenie len z jedného prsníka, môžete však s laktačnou poradkyňou urobiť kroky, ktoré by pomohli vrátiť sa k dojčeniu z oboch prsníkov súčasne. Prečítajte si túto odpoveď z poradne dojčenia MAMILY na túto tému:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10187



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Choroba a tvorba mlieka