Dá sa začať plne dojčiť až od takmer 4tého mesiaca?

Kristína    27.03.2023, 12:46

Dobrý deň, maslo na hlave mám samozrejme ja sama - s dojčením sme sa trápili od narodenia, malá mala prirastenú uzdičku, no aj napriek tomu som skúšala rôzne polohy a prisatie sme napriek problémom zvládli, v 3týždni jej strihli takmer 4mm. Mne začalo na Vš skúškové, stresy, chytila som zápaly do oboch prsníkov a mlieka bolo zrazu ledva na jedno kŕmenie. Žiaľ, spravila som chybu a vytiahla fľašku - hľadala som cumeľ čo najpodobnejší bradavke s čo najpomalším tokom - no stále je to fľaška. Snažila som sa vždy najskôr dojčiť a keď už zúrila na prsníkoch dokŕmiť fľaškou. Mlieko zrazu nikde, pár kvapiek, skúsila som kontakt koža na kožu, prikladať (neskutočne zúrila vždy) s cievkou, bylinky, čaje, homeopatiká, nič nezabralo. Teraz má 3 mesiace aj týždeň. Papá UM z fľašky a ja sa umáram, že sa mi nepodarilo dojčiť - je ešte nejaká šanca, aby som rozbehla mlieko a naučila malú znova na prsník? Pri stlačení mi z oboch prsníkov kvapká, neviem, asi mliečko, len je veľmi ťahavé a slané. Mrzí ma že som neskúšala viac, veľmi mi chýba ten kontakt s dcérkou pri dojčení, ak by bola šanca to ešte rozbehnúť tak neváham. Ďakujem za odpoveď.

Milá Kristína,

nič nie je stratené, aj v tejto situácii existujú kroky, ktoré môžu pomôcť bábätku získať dôveru k prsníku a postupne sa vrátiť k dojčeniu. Odporúčame vám skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k prsníku a pomôcť mu správne asymetricky sa prisať, vďaka čomu získa na prsníku viac mlieka. Potom spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Má určite zmysel pokúsiť sa urobiť kroky pre návrat k dojčeniu, pretože:

- vaše bábätko je maličké a je veľká šanca, že sa k dojčeniu cez deň podarí vrátiť

- časom sa tvorba mlieka môže začať výrazne zvyšovať

- je možné dokrmovať bábätko aj bez použitia fľaše, priamo na prsníku a bez ohľadu na to, koľko mlieka bude bábätko dostávať prostredníctvom dokrmovania – aj dokrmovanie na prsníku je dojčenie a aj toto je pre bábätko mimoriadne dôležité

Nemusíte sa obávať toho, že mlieko je slané a má hustejšiu konzistenciu. Toto sa stáva, ak sa mlieko z prsníka neodoberá, zahusťuje sa a koncentrujú sa v ňom minerály. Toto je proces, akým sa tvorba mlieka znižuje a zastavuje. Ak by ste teraz začali pracovať na zvyšovaní tvorby mlieka a odsávaní či odstriekavaní alebo by sa bábätko podarilo začať prisávať, čoskoro bude mlieko znova sladké a tekutejšie. To, že je teraz mlieko slané a hustejšie, neznamená, že ho bábätko nemôže dostať, toto mlieko je z hľadiska konzumácie v poriadku.

Jednotlivé kroky, ktoré by vám pomohla realizovať poradkyňa v osobnom kontakte a ktoré by mohli pomôcť sú:

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak by sa bábätko prisávalo, úpravou prisatia a stláčaním prsníka dokážete nahradiť odsávanie. Bábätko vďaka úprave polohy tak, aby jeho prisatie bolo čo najlepšie, dokáže získať omnoho viac mlieka, ako odsávačka po dojčení.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, ukážete si spôsob, ako pomôcť bábätku prisať sa a získavať omnoho viac mlieka priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je tiež možné, že vo vašom prípade bude vhodné pomôcť bábätku získať dobrý tok mlieka hneď zo začiatku dojčenia pomocou laktačnej pomôcky na prsníku, ktorej cievka sa priloží k prsníku hneď pri prisávaní bábätka, aby bolo motivované dobrým tokom mlieka k tomu, aby ostalo prisaté na prsníku.

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste svoje bábätko znovu naučili sať na prsníku. Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo nielen fľašu, ale ani cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

V prípade, že by sa bábätko odmietlo prisať, laktačná poradkyňa vás naučí, ako sa vyhnúť použitiu fľaše a ako nakŕmiť bábätko pohárikom:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

3) Súčasťou tohto postupu je zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4)  Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Trávte v kontakte, ideálne koža na kožu, s bábätkom čo najviac času počas dňa. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník už s laktačnou pomôckou na prsníku – ak by sa prisalo, nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Ak by sa neprisalo, nakŕmte ho pohárikom a trávte veľa kontaktu koža na kožu.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc. Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Ešte na okraj k tomu, čo píšete v úvode vašej otázky: žijeme v spoločnosti, kde až 92 % žien zažije problémy s dojčením už v prvom týždni po narodení. Ženy nie sú vinné za to, že nedojčia. Dojčí alebo nedojčí totiž celá spoločnosť. Podrobné vysvetlenie, ktorá vám môže pomôcť vidieť vašu situáciu v inom svetle, si môžete prečítať tu:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/vratme-dojcenie-matkam/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dá sa začať plne dojčiť až od takmer 4tého mesiaca?