Iqos a dojčenie

Michaela    29.03.2023, 14:51

Dobrý deň. Pred otehotnením som bola fajčiarka počas tehotenstva som prestala až doteraz syn má 7 mesiacov dojčím ho pred spaním a v noci počas dňa už papa pevnú stravu. A poobede si ešte odsajem mlieko do večernej kaše. Mňa by zaujímalo ak si dám ráno iqos a dojčím o cca 5-8 hodín môžem tým synovi ublížiť ? Znižujem tým kvalitu mlieka?

Milá Michaela,

mnohé ženy sú schopné počas tehotenstva prestať fajčiť. Ak sa vám to podarilo, nezačínajte po pôrode znova fajčiť. Hľadajte motiváciu a pomoc, aby ste nezačali, bez ohľadu na to, aké cigarety budete fajčiť, všetky sú pre vaše vlastné zdravie škodlivé. Hľadajte motiváciu a pomoc, keď ste teraz začali fajčiť, pretože už raz ste fajčiť prestali. Neostávajte na to sama, hľadajte pomoc, aby ste mali správnu podporu.

Ale ak už fajčíte a momentálne nie je možné prestať fajčiť alebo znížiť počet cigariet, neuvažujte o skončení dojčenia - práve naopak, pomôžte svojmu dieťatku a jeho zdraviu tým, že ho budete dojčiť. Nečasujte cigarety podľa dojčenia, dojčite svoje dieťatko podľa jeho potreby. Z hľadiska vášho zdravia je pravdepodobnejšie menej škodlivé fajčiť cigarety s nižším obsahom škodlivín, ak to tak skutočne je. Z hľadiska dojčenia pri fajčení akýchkoľvek cigariet je kľúčové, aby ste pokračovali v dojčení. Dojčenie totiž dokáže eliminovať niektoré negatívne dôsledky fajčenia a dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže pokračujte v dojčení, dokonca zvážte, či by ste sa nevrátili k dojčeniu bábätka podľa potrieb. 7-mesačné bábätko sa potrebuje dojčiť veľmi často a časté dojčenie ovplyvňuje to, aká je tvorba mlieka zo strany matky. Bábätko môže začať reagovať na znižovanie tvorby mlieka nespokojnosťou pri dojčení a odmietaním dojčenia. Má zmysel urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia. Dojčenie bude totiž bábätku okrem mlieka poskytovať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jeho zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchacích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že dojčíte a neviete prestať fajčiť dôležitá ochrana pre vaše bábätko, ktorú umelé mlieko okrem mnohých iných vecí neposkytuje.

Bez ohľadu na to, či urobíte zmeny v dojčení alebo budete dojčiť tak, ako to popisujete, nemusíte organizovať dojčenie podľa toho, kedy vyfajčíte cigaretu. Ak by ste hľadali informácie o dojčení po pol roku, ponúkame vám tento prehľad štúdií a ďalšie vysvetlenia, ktoré vás môžu povzbudiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

a tiež tento zoznam faktorov, ktoré môžu vplývať na to, ako bude pokračovať dojčenie po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Iqos a dojčenie