Ako prejsť z fľašky na dojčenie na prsníku

Laura    31.03.2023, 11:12

Dobrý deň, porodila som v 29.tyzdni a aktualne ma moje dieta 9 tyzdnov a skoro 2500g. Mlieka mam dost, od porodu si ho pravidelne odsavam. Do vcera som ho ale vylievala (kvoli zlej kultivacii mi neodporucili dojcit) a dieta dostavalo najprv MM z banky, potom UM- z flase. Od vcera sa ho snazim prikladat. Velmi by som chcela prejst na dojcenie! Mlieka mam velmi vela! Babatko sa ale nevie prisat a hneva sa az kym mu nedam znamu flasu (s mojim odsatym mliekom. co s tym? Dakujem!

Milá Laura,

vaša otázka nadväzuje na predošlú otázku, ktorú ste položili v poradni dojčenia a ktorú sme zodpovedali v tomto odkaze:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=11023

Keďže sme vám odporučili podávať bábätku svoje odsaté materské mlieko, v odpovedi sme sa vyjadrili aj k možnosti začať bábätko dojčiť. Bábätko, ktoré nebolo 9 týždňov dojčené, môže potrebovať určitý čas, kým sa začne prisávať. Nerozumie tomu, prečo by sa malo prisať, doteraz bolo zvyknuté, že ak sa kŕmi, dostáva cumlík fľaše. Preto sme v odpovedi uviedli tipy, ako pomôcť bábätku, aby začalo prsník akceptovať a odporučili sme vám skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou MAMILY, pretože v prípade, že sa začína s dojčením v takejto situácii, ženám významne uľahčí situáciu zručná pomoc laktačnej poradkyne a tiež podpora a povzbudenie, ktorú od laktačnej poradkyne získajú. Kontakt s laktačnou poradkyňou je dôležitý aj preto, že ak by sa bábätko začalo prisávať, pomôže vám tiež nácvik správneho prisatia bábätka tak, aby získavalo dostatok mlieka a dalo sa spoľahnúť na to, že prechod na dojčenie sa bude spájať s tým, že bábätko zároveň bude získavať aj dostatok mlieka.

Kopírujeme teda z predošlej odpovede kroky, ktoré by vám v tejto situácii mohli pomôcť:

Odporúčame vám čo najskôr sa spojiť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože pri snahe prisať vaše bábätko môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky, ktoré pomôžu bábätku začať sa prisávať a pomôžu tomu, aby bábätko pri dojčení získavalo dostatok mlieka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá sa pri predčasne narodených bábätkách často vyskytuje a môže komplikovať spôsob, akým sa bábätko prisáva.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu s návratom k dojčeniu zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je možné nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ak by sa bábätko teraz odmietlo prisať, laktačná poradkyňa vám ukáže, čo môžete robiť do času, kým sa bábätko začne prisávať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/neprisava-sa/

3) Ak zatiaľ nedojčíte, je kľúčové udržať výbornú tvorbu mlieka. Mali by ste si odstriekavať/odsávať mlieko, a to pravidelne, ideálne 8-krát denne, z toho 1-krát v noci, tak, aby čo do množstva pokrývalo potreby svojho bábätka. Ak je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, tak potom môže postupovať podľa návodu na zvýšenie tvorby mlieka , laktačná poradkyňa vám pomôže s prostriedkami, ktoré zvyšujú tvorbu mlieka. Dostatočná tvorba mlieka bude pre dojčenie kľúčová. Skúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení ohľadom toho, čo by sa dalo urobiť pre to, aby sa zvýšila tvorba mlieka a aby sa vám darilo odsávať efektívnejšie.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako prejsť z fľašky na dojčenie na prsníku