Salmonela

Gabriela Lehotská    02.04.2013, 11:36

Dobrý deň.Mňa by zauímalo že ak by náhodou dojčiaca matka chytila nejaké vírusové ochorenie,salmonelózu alebo nejakú otravu jedla a pritom kojí svoje dieťa,či dieťa sa môže nakaziť prostredníctvom materského mlieka.Ďakujem.

Milá Gabriela,

základný princíp, ktorý v takýchto prípadov v drvivej väčšine platí, znie, že človek je pri vírusovom ochorení infekčný už niekoľko dní pred tým, než vôbec vie, že je chorý. Preto, keď už zistí, že je chorý, tak je relatívne neskoro robiť nejaké opatrenia, a v prípade dojčiacej matky je najlepším opatrením pokračovať v dojčení, pretože keď už matka zistí, že je chorá, tak sa v jej mlieku nachádzajú protilátky, ktoré bábätku pomáhajú, aby neochorelo alebo aby choroba prebehla bez nejakých zjavných príznakov alebo aby mala miernejší priebeh. Stretnúť sa s chorobami v čase, keď dojčenie poskytuje takúto výhodu a pomoc, je tým najlepším spôsobom, ako môže bábätko získavať imunitu.

To isté platí, ak má matka salmonelózu či otravu jedlom - je dôležité pokračovať v dojčení. Zároveň pri salmonelóze a podobne musí matka dbať na hygienu rúk a hygienu pri príprave jedla, pretože toto je najpravdepodobnejší spôsob nákazy dieťaťa. 

Vo všeobecnosti - najhorší čas pre ukončenie či prerušenie dojčenia je čas, keď sú matka či dieťa choré. V takom prípade to totiž znamená odobrať dieťaťu protilátky, imunitné faktory a iné látky, ktorými mu dojčenie pomáha zostať zdravým alebo urýchľuje uzdravenie.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok