Nízka tvorba, starsie dieta

Ivona    18.04.2023, 11:54

Syn má 1,5 roka. Presli sme si velkymi problemami s dojcenim, ale nejak sme to ako tak ustali. Trapi ma ale slaba a hlavne kolisava laktacia. Je to coraz horsie, ale syn je stale ochotny prisavat sa. Aj ked sa snazim castejsie prokladat, na tvorbu to nezabera, odsavala som dlhodobo, ale uz odsavam len 1x denne power pumping vecer. Chcela by som dojcit dlho. Ale nechcem prist o mlieko uplne

Milá Ivona,

v situácii, ktorú popisujete, vám odporúčame vyhodnotiť všetky okolnosti spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a vyhodnotiť správanie bábätka podľa toho, aký tok mlieka zažíva.

Ak by bolo potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, aj v tomto veku dieťatka existujú kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Súčasne má však zmysel vyhodnotiť, čo presne sa deje. Pre väčšie deti nie je tvorba mlieka rozhodujúci faktor, pre ktorý sa dojčia. To potvrdzujú aj skúsenosti s mnohými deťmi, ktorých matky v tomto veku otehotnejú, čo prakticky znamená významné zníženie tvorby mlieka (vplyvom tehotenských hormónov) a napriek tomu sa tieto deti dojčia ďalej. Píšete, že synček je ochotný sa prisávať, bolo by dobré v osobnom kontakte zistiť, aké ďalšie okolnosti vás trápia. Okrem toho niekedy ženy alebo ich okolie posudzuje tvorbu mlieka podľa faktorov, ktoré v skutočnosti nevypovedajú o tom, koľko mlieka sa matke tvorí: napríklad podľa toho, či matka pociťuje nalievanie prsníkov medzi dojčeniami, či vytekanie mlieka medzi dojčeniami, alebo podľa toho, ako často sa dieťatko budí v noci, či ako je spokojné.

Ak by však skutočne bolo potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, potom má zmysel spoločne s laktačnou poradkyňou aj vyhodnotiť okolnosti, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

pretože za normálnych okolností deti pijú približne rovnaké množstvá mlieka počas celej doby dojčenia. Ak sa teda situácia zmenila, má zmysel pozrieť sa na to, kedy sa to stalo a aké okolnosti túto zmenu sprevádzali. Pri starších deťoch ide najčastejšie o niektorú z týchto príčin:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Prejdite tieto okolnosti spoločne s laktačnou poradkyňou, vyhodnoťte, či je potrebné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a okrem toho, aké kroky je možné urobiť pre to, aby sa vaše dieťatko ochotne a rado dojčilo. Trávte s ním veľa času vo fyzickom kontakte (môžete na to využiť aj nosenie, spoločné spanie v noci), ponúkajte mu dojčenie často počas dňa, nechajte ho dojčiť sa, keď má o dojčenie záujem a v prípade, že vzniknú okolnosti, kedy sa dieťatko dlhšiu dobu o dojčenie neprihlási samo (napríklad preto, že ste vonku a zabáva sa napríklad na detskom ihrisku), dojčenie aktívne ponúkajte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nízka tvorba, starsie dieta