6mesačné bábo

Zuzana    01.04.2013, 12:22

Dobrý deň natrafila som na Vás keď som hladla o kojení články, preto Vám idem skusiť napísať Mám taký problém teda ani neviem či je to problem, moje dieťa bude mať zajtra 6 mesiacov, a už asi 3 týždne odmieta denné kojenie. Ráno sa napije sem tam ale vykruca sa a odťahuje ide spať do kočiara hladná ( teda ja mám ten pocit že je hladná a smädná ) potom dávam prikrm polievočku s tým sa oboznamuje spapká 5-6 lyžičiek a dokojiť sa odmieťa niekedy sa pred poobedným spánkom prisaje ale málokedy keď tak len sa napije niekedy vôbec ale keď príde večer tak spapka 150 ml kaše (podávaná lyžičkou ) a potom sa dokoji v noci pije každé dve hodiny niekedy nevydrží ani dve a pýta po hodine a pol chcela by som sa opýtať či je to v poriadku ked nepije nechcem dať čajik keď mám mliečko a naďalej chcem kojiť. Večer sme dali kašu (pediatrička nám už kázala dať ) pretože sme mávali večerný plač jedovala sa na prsniku keď jej hneď netieklo a keď už začalo tiecť tak už nechcela a dookola takto pekne spapká kašu a je spokojná môže mať vymenený deň s nocou? ked potrebuje v noci papať a cez deň nie? bojim sa aby nebola dehydrovaná takto je cez deň spokojná ďakujem za odpoveď

Milá Zuzana,

správanie bábätka, ktoré popisujete, predstavuje štrajk. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začne prisávať a odsávať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače až sa úplne odmieta prisať. Ďalšie príčiny, pre ktoré sa môže znížiť tvorba mlieka, popisuje tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Podstatou riešenia tejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a zintenzívnenie kontaktu s dieťatkom tak, ako detailne popisuje tento protokol:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Využívajte kontakt, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 6mesačné bábo