Studie o stravě matky při kojení

Kateřina    15.05.2023, 10:28

Dobrý den, jsem na konci těhotenství a snažím se připravit na kojení. Stále se snažím najít relevantní informace o tom, co během kojení může/nemůže ovlivnit miminko. Vaše stránky jsou super a nějaké studie zde uvádíte, ale v těch se píše především o tom, co si ženy odepírají a proč atd. často se odkazujete na to, že spousta studií vyvrátila, že by strava např. ovlivnila plynatost dítěte, nebo vážnou alergickou reakci na konkrétní potravinu, ale na žádnou z těchto studií jsem u vás nenašla odkaz ani se mi nepodařilo ji najít nikde na internetu. Bylo by možné mi nějakou takovou (ideálně i víc) zaslat? Pro můj klid a argumenty rodině :). Děkuju hrozně moc a přeji krásný den.

Milá Kateřina,

to na, čo sa pýtate je pomerne komplexná téma. V konečnom dôsledku nemá v stravovaní žien pri dojčení zmysel robiť preventívne úpravy zo strachu pred alergiami či inými reakciami. Pre dieťa je dojčenie prípravou na prijímanie potravy a prevenciou alergií. 

Materské mlieko sa primárne tvorí z krvi a bábätko už v tehotenstve s matkou do istej miery zdieľa krvný obeh, ktorý sa tvorí z potravy, ktorú matka zje, a taktiež pije plodovú vodu, ktorá sa tiež tvorí z potravy, ktorú matka zje.

Ak chcete štúdie, nájdete ich na konci tohto nášho článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda/obmedzovanie/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Studie o stravě matky při kojení