Dieťa sa upokojí len na prsniku

Barbora    16.05.2023, 10:28

Dobrý deň, mame doma 9 dňového synčeka. Zdá sa mi dosť nepokojný. Vacsinou keď sa zobudí, vstáva s plačom, ktorý sa veľmi zosilní a jedine čo ho v tej chvíľi upokojí je prsník. V tom v prípade chápem, že je asi hladný. Pije aj 30 minút. Väčšinou sa mi teda ani nepodarí postup najskôr prebaliť a následne nakojit. Musím to robit na fázy, teda najskôr kojenie a potom prebalenie. Ak je už nakojeny a prebaleny, netrvá dlho a je opäť nepokojný a začne mrnčať a plakať. Snažíme sa ho aj nosiť. Ale to pomôže len na chvíľu a tak ho musím opäť nakojit. Niekedy sa stane že sa pri kojení opäť pokaka a tak musím všetko zopakovat. S tým, aby opäť zaspal ho musím znova dať na prsník. Navyše mám pocit, že ho možno trápi bruško. Má prdiky a krčí sa. Ako zistím, že má naozaj problém s bruškom? Taktiež si z prsníka urobil cumlík, s tým by som potrebovala taktiež poradiť, keďže inak v podstate ani nezaspi. Ako docieliť aby si z prsníka neurobil cumlík? Skúšala som aj cumlík, ale ten nechcel. Je možné, že nemám dostatok mlieka, alebo si nedokáže vytiahnuť koľko by na jeden krát potreboval? Je bežne že takéto malé bábätka nezaspia inak ako na prsníku? Či už cez deň alebo v noci?

Milá Barbora,

vaše bábätko sa správa úplne normálne. Nemusíte sa báť starať sa oň podľa toho, aké signály vám dáva. To, že bábätko chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Bábätko sa nebude chcieť dojčiť len vtedy, keď je hladné. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. Otázky, ktoré si kladiete, si kladú takmer všetky ženy po pôrode. V spoločnosti, v ktorej sme stratili kultúru dojčenia, majú ľudia pocit, že bábätko sa dojčí preto, že je hladné a nerozumejú tomu, čo sa deje, ak sa potrebuje dojčiť častejšie, než si predstavujú. Logicky ženy v situácii, akú popisujete, uvažujú o tom, či majú dosť mlieka, prípadne či nemajú „slabé“ mlieko. Uvažujú o tom, či bábätko nebolí bruško. Uvažujú o tom, či robia správne, ak bábätku pri nespokojnosti ponúknu prsník. Veď predsa nemôže byť stále hladné. Lenže to, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že budete využívať aj iné funkcie dojčenia, než len výživovú, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Odporúčame vám vyhľadať si vo svojom okolí podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej získate povzbudenie, podporu, uistenie pre to, čo robíte. V podpornej skupine uvidíte iné ženy s malými bábätkami a môžete sa inšpirovať pri tom, akým spôsobom sa starajú o bábätko. Matky starších bábätiek vás povzbudia v tom, aby ste dojčili bábätko podľa jeho potrieb a neobávali sa, že ho rozmaznáte. Získate vysvetlenia pre to, čo pozorujete v živote so svojím bábätkom.

Dojčite teda bábätko vždy, keď to potrebuje. Nemusíte sa obávať, že si urobí z prsníka cumlík. De facto - ono to nie je tak, že prsník sa stal cumlíkom, ale skôr cumlík je náhradou prsníka. Bábätká majú ako jednu zo základných potrieb potrebu sať a túto potrebu prirodzene napĺňa prsník. V tomto štádiu vývinu je satie na prsníku normálne, potrebné a dôležité. Každá potreba, ktorá sa bábätku naplní, tak odznie sama od seba. Hoci je cumlík v súčasnej spoločnosti oveľa viac akceptovaný, pre dieťa je normálne, že túto jeho potrebu napĺňate dojčením. 

Bábätká v tomto veku potrebujú veľmi rýchlo od posledného zobudenia znova zaspávať. Ich bdelý čas sa prakticky spája s dojčením. Ak sú hore dlhšie a nezaspia vtedy, keď to už potrebujú, sú uplakané, nespokojné a ich nervozita sa stupňuje s každým ďalším spánkom, ktorý nenastal dostatočne skoro, prípadne netrval tak dlho, ako ho bábätko potrebovalo. Toto spôsobuje to, že bábätká sú postupne nespokojnejšie a najmä podvečer môžu dlho plakať a byť nespokojné. Toto ľudia často vyhodnocujú ako bolesť bruška, „koliku“. V skutočnosti ide o spojitosť so spánkom. Pri riešení „boľavého bruška“ vám teda najúčinnejšie pomôže bábätko uspávať pri dojčení alebo čo najskôr po tom, ako sa bábätko nadojčí a nezaspí pri dojčení. Pomáhajte mu aktívne v zaspatí a pomôžte mu, aby spinkalo tak dlho, ako to potrebuje. Spánok bábätiek reguluje aj fyzický kontakt, preto vám pre to, aby sa bábätko lepšie vyspinkalo, pomôže aj to, aby bolo vtedy v kontakte s vami, či už keď ostane spať na prsníku alebo ak by spinkalo pri vás v posteli alebo naviazané v šatke či nosiči (a vy tak budete mať voľné ruky).

Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Ak bábätko nezaspí priamo pri dojčení, je pomerne typické, že bude nespokojné, začne mrnčať až plakať. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bábätká v tomto veku potrebujú aktívne pomoc so zaspatím. Ak sa vášmu bábätku nepodarí zaspať pri dojčení, začnite ho čo najskôr uspávať pohybom, hojdaním, môžete na to využiť pohupovanie na fitlopte alebo si naviazať bábätko do šatky či nosiča a uspávať ho takto. Tak zároveň budete mať voľné ruky a môžete tento čas využiť na to, aby ste popri uspávaní bábätka pohybom vyriešili aj nejaké svoje potreby. Pozrite sa napríklad na tento úväz v šatke, pri ktorom bábätko môžete nosiť už pri dojčení a pomôcť mu tak dojčením a pohybom zároveň, aby zaspalo a udržalo sa v spánku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí a je typické, že ak ho v takej chvíli dáte na prsník, jeho snahou bude znova zaspať, sať prsník bez pitia a tak si pomôcť navodiť stav bezpečia a pohody, v ktorom sa mu ľahko zaspí. Tento kolotoč uspávania a prekladania do postieľky môžete obísť tým, že budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. V nosiči môžete mať voľné ruky a tak súčasne s uspávaním bábätka môžete vykonávať domáce práce alebo iné svoje povinnosti. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým matkám okrem používania nosiča môže pomôcť aj to ak napríklad dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Dojčenie nemá len výživovú funkciu, uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. A aj keď bude bábätko staršie, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa samo od seba naučí zaspávať bez pomoci. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Nie je teda potrebné sa snažiť, aby dieťa dokázalo zaspávať bez dojčenia. Raz to bude zvládať úplne samo aj bez našej snahy ho to naučiť. A do toho času práve dojčenie a uspávanie na prsníku nesmierne zjednodušuje nočnú i dennú starostlivosť o bábätká.

Otázka, kedy prebaľovať bábätko, nemá jednoznačné a jednoduché riešenie. Najmä v prvých týždňoch po pôrode túto otázku rieši mnoho žien – dobrá správa je, že čoskoro väčšina matiek nájde spôsob, ako riešiť túto otázku tak, aby to vyhovovalo im, aj bábätkám, pretože sa to zjednoduší tým, že bábätko bude dlhšiu dobu hore a počas tejto doby ho budete neskôr lepšie stíhať prebaľovať.

Táto téma nemá jednoduchú odpoveď preto, že používanie plienok je z evolučného hľadiska pomerne nová vec a v minulosti matky reagovali na signály bábätka o potrebe cikať a kakať a nepotrebovali tak riešiť dilemu, kedy pred dojčením sa bábätko  väčšinou neoplatí prebaľovať – po dojčení zase chce spinkať a prebaľovanie ho zobudí. Navyše – väčšina bábätiek kaká práve počas dojčenia, pretože príjem mlieka spúšťa gastrokolický reflex pre vylučovanie.

Skúste bábätko dojčiť hneď po prebudení zo spánku, aby neplakalo pri prebaľovaní preto, že je už hladné. A tiež nie je vhodné budiť ho na prebaľovanie po tom, čo na prsníku pri dojčení zaspalo.

Väčšina matiek túto situáciu rieši prebaľovaním počas dojčenia – napr. keď bábätko pustí jeden prsník, pred ponúknutím druhého ho matka prebalí. Napapané bábätká často grckajú počas manipulácie, ale toto sa dá dočasne zmierniť správnou manipuláciou – napríklad nedvíhať bábätku zadoček dohora pri podkladaním plienky, ale ho pregúliť na bok a potom ho znova vrátiť na chrbátik. Okrem toho grckanie ako také bábätku neškodí, práve naopak, môže byť pre jeho zdravie prospešné.

Ak sa bábätko pokaká počas spánku, keďže spánky malých bábätiek bývajú veľmi krátke, odporúčame vám nebudiť bábätko kvôli prebaľovaniu. Buďte s ním počas jeho spánku a keď sa začne mrviť a precitať, môžete ho rozbaliť, podržať nad umývadlom alebo vedierkom a nechať ho vykakať sa. Po zabalení do čistej plienky ho môžete znova nadojčiť a uspať.

Je skupina matiek, ktoré nepoužívajú plienky – možno by tento spôsob starostlivosti o bábätko bol pre vás v tejto situácii jednoduchší. Prečítajte si viac o bezplienkovej komunikačnej metóde a navštívte podpornú skupinu dojčenia, v ktorej nájdete ženy, ktoré túto metódu využívajú.

Niekedy dlhé a časté dojčenie môže súvisieť aj s tým, že bábätko pri dojčení nezískava dostatok mlieka. Odlíšiť toto od bežnej a normálne potreby bábätka byť čo najväčšiu časť dňa v náručí matky, vám môže pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť zvýšiť príjem mlieka pri dojčení už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže ovplyvňovať dojčenie.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu s dojčením len zhoršovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa sa upokojí len na prsniku