Ukončiť dojčenie?

Lucia    02.04.2013, 12:51

Mám 13 mesačného synčeka, ktorého okrem príkrmov stále dojčím. Poslednú dobu som zistila, že mlieka sa mi tvorí stále menej a menej. Až to prišlo do štádia, kedy počas dojčenia vidím že vôbec neprehĺta (tak nanajvýš 3 hlty). Dojčím asi 3x počas dňa a 1x v noci. Takýto režim už máme nejaký čas ale s mliekom problém nebol. Neviem čím to je. Prisať sa prisaje, aj pekne ťahá, len nemá čo. On sa na to nehnevá, mám pocit že mu stačí že si len tak cucká bradavku. Pýtam sa sama seba či teda ukončiť dojčenie alebo či existuje možnosť prinavrátiť normálnu tvorbu mlieka. Pri predstave, že tieto "naše" chvílky sú nenávratne preč som si v noci dokonca poplakala. Myslím, že ma to trápi viac ako môjho drobca. Poradte mi prosím či je možné ešte dojčenie zachrániť.Ďakujem.

Milá Lucia,

aj v takomto veku dieťaťa má zmysel zvýšiť tvorbu mlieka, ak je to potrebné a zachovať dojčenie má veľký zmysel z mnohých hľadísk.

Postupujte podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

(aplikujete bod 7 uvedeného materiálu).

Nie je jednoduché povedať, prečo sa tvorba mlieka znížila, niekedy ide o kombináciu faktorov, niekedy o pomalé, nepatrné znižovanie tvorby mlieka, niekedy v tomto veku to môže ovplyvniť aj príliš rýchle zavedenie príkrmov s nedostatočným ponúkaním dojčenia, a podobne. Dôvody sú vymenované v uvedenom dokumente, ale zmena je možná a vaše dieťatko sa môže ďalej dojčiť.

Okrem toho, aj keď vaše dieťatko na prsníku intenzívne nepije, ale len cucká, aj toto má význam, a ak je ochotné na prsníku byť, prisávať sa a dojčiť sa bez ohľadu na množstvo vypitého mlieka, tak je dobré toto zachovať, podporovať ho v dojčení, ďalej dojčenie ponúkať a toto nie je dôvod na ukončenie dojčenia. Dojčenie je aj v tomto veku oveľa viac ako len príjem materského mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončiť dojčenie?