Miminko spi dlouho u prsu

Bara    22.05.2023, 12:54

Dobry den, miminko 8 mesicu a stale spi prez den pouze u prsa a to klidne 2-3 hod. v kuse. V noci spinka s nami v posteli, uspim ho prsem a polozim a nevzbudi se, ale prez den je to problem. Me to nijak nevadi, spis se chci zeptat jestli je to normalni?

Milá Báro,

nemusíte sa obávať, vaše dieťatko sa správa úplne normálne. V tomto veku mnohé bábätká zaspávajú len pri dojčení a až postupne sa začne stávať, že zaspinkajú aj pri iných podnetoch, napríklad ich uhojdá nosenie v šatke alebo zaspia pri jazde autom. Aj v tých situáciách je však rovnako normálne, že ak sa precitnú, budú na douspatie požadovať dojčenie. Dojčenie môžete bez obáv využívať ako prostriedok pre uspatie dieťaťa. Svetová zdravotnícka organizácia považuje dojčenie podľa potrieb bábätka (a teda aj na uspatie) za dôležitú podmienku úspešnosti dojčenia z dlhodobého hľadiska. Dojčenie bábätku poskytuje látky, vďaka ktorým vníma čas a ktoré ho pripravujú na to, že sa blíži noc. Dojčenie poskytuje látky, ktoré pomáhajú bábätku zaspať a samotné satie na prsníku slúžia na upokojenie, pri ktorom bábätko zaspí. Dojčenie dokonca uspáva aj samotnú matku. Z tohto všetkého vyplýva, že počas celej evolučnej histórie ľudstva ženy využívali dojčenie ako prostriedok na uspatie bábätka a bábätká zaspávali pri dojčení.

Tým, že bábätku ponúknete prsník vždy na zaspatie alebo aj vždy, keď je nespokojné, nerobíte žiadnu chybu. Neznamená to, že bábätku znemožňujete hľadať iné spôsoby, ako zaspať, že sa kvôli tomu nenaučí, ako sa upokojiť a zaspať. Túto schopnosť si bábätko vyvíja až neskôr. Dojčenie na zaspatie a dojčenie v noci je často posledným, ktoré bábätko v procese odstavovania vypúšťa.

Pokojne teda doprajte bábätku prsník vždy, keď ho potrebuje a vy môžete dojčenie využívať na zjednodušenie rodičovskej starostlivosti, aj v oblasti zaspávania. Pri dojčení môžete spať a tak môžete využívať to, že pri precitnutí bábätka mu ponúknete prsník a môžete spať ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko spi dlouho u prsu