Nerada dojcim

R    25.05.2023, 19:31

Dobrý deň, dojčím už skoro 4 mesiace, zatiaľ bez dokrmovania. Môj problém je, že dojčenie takpovediac nenávidím a považujem ho za absolútne najprotivnejšiu súčasť materstva. Nič ma pri tom  nebolí, nie je to kvôli tomu, vlastne na bežné pomery mi to ide skoro bezproblémovo. Akurát mám slabú produkciu - zatiaľ to ledva, ale naozaj ledva stačí - návody na zlepšenie mi nemusíte dávať, robím DO BODKY všetko, čo odporúčate, ešte som tu aj mala laktačnú poradkyňu (šialene drahú, mimochodom) a beriem aj tie (šialene drahé) bylinky. Ale kvôli takmer nedostatku mlieka je to dojčenie ešte aj komplikované, stále musím stláčať prsník, až sa divím, že ešte z toho nie sú fialové, prehadzovat dieťa zo strany na stranu (kvôli čomu je diskrétne kŕmenie na verejnosti prakticky nemožné, vďaka bohu za prebaľovacie kútiky s kreslom), a čo je úplne najhoršie, niektoré kŕmenia jednoducho dieťa vypije všetko, čo v prsníkoch je, a aj keď plače, že ešte je hladné, musím mu povedať, že už nemám a jednoducho uspávať hladné dieťa. Viete si predstaviť, aké je to strašne stresujúce, keď neviete nakŕmiť svoje bábätko. Nie sú také ale všetky kŕmenia, niektoré dni je produkcia lepšia a niekedy horšia (fakt neviem, od čoho to závisí), takže zatiaľ priberá (slabšie, ale priberá),  tak ju nechcem dokrmovať, keďže umelým mliekom jej vlastne škodím (úprimne, podľa toho, čo čítam u vás sa mi zdá, že umelé mlieko je výživa na úrovni jedu na potkany). Chcela som pri dojčení vydržať bez dokrmovania, kým priberá a už sa to zrejme aj podarí, keďže do 4. mesiaca veľa nechýba, ale čo mám robiť s tým, že ma dojčenie dostáva do depiek a nervov? Som jediná, kto to tak vníma? Nemám to ani ako zistiť, z podporných skupín by ma s takýmito pocitmi vyhodili oknom... Neprejdem kvôli tomu na UM, dieťa je na prvom mieste, ale celkom by som bola rada, keby som si pri každom dojčení nehovorila "bože kedy už toto skončí". Nejaké nápady...? Ďakujem

Milá R,

ženy zažívajú pri dojčení širokú škálu pocitov a nie je jediný dôvod, pre ktorý by o tom nemohli hovoriť. Je dôležité môcť sa so svojimi pocitmi zdôveriť, mať možnosť posťažovať sa a utriediť si svoje myšlienky, prípadne si nanovo pre seba nadefinovať, aké má človek očakávania a ciele. Takéto diskusie sa v rámci podporných skupín dejú bežne. Asi vás to prekvapí, ale ak by ste o týchto veciach začali diskutovať, zistili by ste, že v tom nie ste sama. Podporné skupiny sú správne miesto na takéto zdieľanie a nachádzanie pochopenia.

Prípadne takéto pocity môže byť veľmi dobré riešiť priamo s laktačnou poradkyňou - úlohou laktačných poradkýň nie je len riešiť fungovanie dojčenia po tej praktickej stránke, ale aj z hľadiska takýchto pocitov.

Mimochodom hraničná či nízka tvorba mlieka môže byť jedným z hlavných zdrojov týchto pocitov už aj preto, že dojčenie tým pádom nefunguje úplne tak, ako by to vyzeralo pri dostatočnej tvorbe mlieka. Navyše sa k tomu môžu pridávať obavy o prospievanie bábätka ako aj pocit, že dojčenie človeka irituje, ktorý môže pochádzať z nepríjemných pocitov spojných s miernou, takmer nebadateľnou citlivosťou bradaviek, ktorá sa pri hraničnej čí nízkej tvorbe mlieka vyskytuje. Ženy takúto bolestivosť bradaviek nevedia presne definovať a často ju interpretujú ako nepríjemné pocity z dojčenia. 

Navyše opisujete, že vaše bábätko je ešte hladné po nadojčení, čo je pochopiteľne stresujúce, a samotný plač bábätka a predstava hladného bábätka môže byť veľkou časťou vašich pocitov.

Keďže vaše bábätko má už 4 mesiace, môžete sa rozhodnúť, že začnete pridávať k dojčeniu aj jedlo, čo by vám v niektorých oblastiach mohlo priniesť úľavu a doplnilo by to, čo by možno vaše bábätko potrebovalo, aby bolo úplne uspokojivo sýte.

Nie sme si isté, prečo ste nadobudli pocit, že by umelé mlieko bolo "na úrovni jedu na potkany". Môžete si na túto tému prečítať napríklad tento náš článok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/umela-vyziva/

Tá dobrá správa je, že vo veku vášho bábätka, už nemusíte popri dojčení uvažovať o umelom mlieku, a ak by to bolo na mieste, tak môžete bábätko začať kŕmiť jedlom ako doplnkovou výživou. 

Takže medzi naše nápady k vašej otázke by patrilo:
1) Nebáť sa o svojich pocitoch hovoriť s laktačnou poradkyňou a získať pochopenie.
2) Začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia a hovoriť o tom, ako sa cítite, a ako dojčenie prežívate: https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/
3) Získať pre seba podporu u ľudí, ktorým dôverujete.
4) Zvážiť kŕmenie jedlom.
5) Zdiagnostikovať, či by malo zmysel zaoberať týmto celým aj z hľadiska možnej iritácie bradaviek a riešenia drobnej bolestivosti bradaviek. 
6) Zhodnotiť dojčenie, zistiť, či sú ešte možné úpravy a zlepšenia.
7) Nadefinovať si, aké zmeny by vám z hľadiska vašich pocitov pomohli, a čo chcete robiť, prípadne ako vám môžeme my v MAMILE pomôcť.
8) Ak ste vyčerpali všetky možnosti pre zvýšenie príjmu mlieka z prsníka, je dobré vedieť, že okrem podávania jedla, existuje aj darcovstvo materského mlieka, ktoré môžete ideálne podávať takýmto spôsobom na prsníku: https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Radi by sme sa s vami bezplatne stretli a ponúkli vám zhodnotenie toho, čo presne sa v tejto situácii deje, ktoré kroky má zmysel prehodnotiť. Napíšte nám prípadne odkiaľ ste a meno laktačnej poradkyne, s ktorou ste sa stretli v minulosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nerada dojcim