Psychika a dojcenie

Nikola    30.05.2023, 17:54

Dobrý deň, užívam antidepresivum setralin a taktiež olanzapin. Prejavila sa u mňa po treťom mesiaci poporodna úzkosť. Psychiatricka navrhla možnosť, že by môjho psychickemu stavu dosť mohlo pomôcť odstavenie syna, bude mať 7 mesiacov. Úprimne si to neviem veľmi predstaviť. Toto puto je pre mňa veľmi dôležité a dosť dlho som za kojenie bojovala. Ako veľmi sú tieto tvrdenia prosím podlozene? Pomáha stopnutie laktacie pri stabilizovani psychiky?

Milá Nikola,

v tejto situácii je nesmierne dôležité pokračovať v dojčení. Okrem iného aj preto, že dojčenie má potenciál prevencie v ochrane vášho bábätka pred podobnou diagnózou. Dojčenie a duševné zdravie žien sa často stavajú do protikladu, ako keby dojčenie duševné zdravie žien narúšalo alebo dokonca spôsobovalo, že majú ženy problémy s duševným zdravím. Dojčenie je však práve naopak pozitívny faktor pre duševné zdravie. Ak dojčenie funguje bezproblémovo, môže byť pre ženy niekedy jedným z mála svetlých bodov dodávajúcich pocit sebaistoty.

Ženy sa nesprávne stretávajú s odporúčaním ukončiť dojčenie preto, že naša spoločnosť stratila kultúru dojčenia, vzory pre dojčenie. Dojčenie sa pre väčšinu žien spája s vyčerpaním, pretože tak dojčenie prežívali, keď niečo s dojčením nefungovalo. Až 92 % žien zažije problémy s dojčením už v prvom týždni po pôrode. Takmer všetky ženy majú skúsenosť s bolesťami bradaviek, s nespokojnosťou bábätka pri dojčení, s obavami o priberanie. V spoločnosti, v ktorej je pre väčšinu žien dojčenie synonymom boja a frustrácie, sa zdá že takéto skrátka dojčenie je. A to tak nie je. Problémy s dojčením nie sú normálnou súčasťou dojčenia. Ak dojčenie funguje bez problémov, má potenciál významne prispievať k psychickej pohode ženy. Poskytuje chvíle pre odpočinok, poskytuje nástroj pre riešenie plaču a nespokojnosti bábätka, poskytuje nástroj na uspatie bábätka a jeho udržanie v spánku. Dojčenie uľahčuje starostlivosť o dieťa. Ukončenie dojčenia znamená stratiť tento nástroj pre starostlivosť o bábätko. Toto nijakým spôsobom žene nepomôže.

Druhý dôvod, pre ktorý sa ženy vo vašej situácii nesprávne stretnú s odporúčaním prestať dojčiť, je myšlienka, že dojčenie spôsobuje tzv. laktačnú psychózu. Tento nesprávny pojem, ktorý sa dnes už nepoužíva ani v modernej psychiatrii a nahrádza sa správnym termínom „akútna psychóza“, v sebe obsahoval nesprávnu predstavu, že tvorba mlieka spôsobuje duševné problémy u žien. Dojčenie nespôsobuje psychózu.

Pokračujte teda v dojčení, je to veľmi dôležité pre zdravie vášho bábätka, ale aj pre vaše zdravie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

a iste vás povzbudí náš článok o duševnom zdraví a dojčení, v ktorom psychologička a laktačná poradkyňa MAMILY, Mgr. Soňa Ondrušová, do hĺbky na základe štúdií vysvetľuje vo svojej práci zverejnenej v časopise Česká a slovenská psychiatrie, odpovede na časté otázky týkajúce sa duševného zdravia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Psychika a dojcenie