Znova ohrievanie materského mlieka

Pavlína    29.05.2023, 16:43

Dobrý deň, odpoveď k uskladnenie a ohrievaniu MM som na mamičke našla.... čo som nenašla je jednoznačná odpoveď, či môžem MM znova ohriať, keď som ho už raz ohrievala, avšak syn ho nevypil celé a studené, resp. Izbovej teploty, ho nechce. Môžem mlieko znova ohriať? Ak áno, koľko krát sa môže takéto mlieko ohrievať? Stratia sa v ňom dôležité látky, aj keď neprekročím teplotu 40°C?. Ďakujem moc.

Milá Pavlína,

materské mlieko pri dokrmovaní nie je potrebné ohrievať, v prípade, že ho bábätko je ochotné vypiť. Ak vaše dieťatko odmieta nezohriate mlieko, môžete mlieko ohrievať a to aj opakovane, toto nepredstavuje problém. Mimochodom aj z hľadiska teploty nie je jednoduché zabezpečiť, aby mlieko bolo ohriate presne na určitú teplotu, toto sa napríklad pri dokrmovaní umelou výživou vôbec nerieši. Ohrejte materské mlieko na takú teplotu, pri ktorej je bábätko ochotné ho vypiť.

Okrem toho, keďže neuvádzate vo svojej otázke ďalšie okolnosti vašej situácie, ponúkame vám aj informáciu o tom, že v mnohých situáciách, v ktorých sa bábätko dokrmuje, existujú kroky, ktoré môžu pomôcť výrazne zvýšiť príjem mlieka priamo z prsníka a nemusí byť tak potrebné dokrmovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

zvlášť, ak by išlo o situáciu, že bábätko sa prisáva a matka si odsáva mlieko, ktorým po dojčení bábätko dokrmuje, ponúkame riešenia, v ktorých nebude potrebné toto mlieko odsávať a dokrmovať bábätko mimo prsníka, pretože existujú spôsoby, ako pomôcť toto mlieko bábätku vypiť priamo z prsníka.

Ak ide o situáciu, že bábätko dokrmujete darcovským materským mliekom, v prípade, že sa bábätko prisáva, ponúkame vám možnosť dokrmovať bábätko priamo na prsníku tzv. laktačnou pomôckou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

vďaka čomu sa dá vyhnúť dokrmovaniu fľašou. V prípade, že sa bábätko neprisáva, ponúkame vám tieto kroky riešenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Tieto tipy môžete prejsť osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali na mieru šité odporúčania a tipy, ale aj podporu a povzbudenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znova ohrievanie materského mlieka