Moc mléka?

Adéla    01.06.2023, 21:21

Dobrý den, synovi je 14 měsíců a stále kojim, nicméně mám poslední měsíc problém, jelikož mám více mléka než by bylo pravděpodobně potřeba. Prsa mám věčně plná (až bolavá) a malý nestačí mléko “vykojit” a tak mi často teče všude. Od okolí slyším, že to znamená že bych měla přestat už kojit, nicméně ja bych ráda kojila do samoodstavu. Je nějaký důvod pro nadměrnou produkci mléka po roce kojení? Případně co s přebytkem mléka dělat? Jestli jsem správně pochopila, tak darovat jej mužů pouze do pár nemocnic (a ty jsou bohužel vzdálené od našeho bydliště)

Milá Adélo,

sú ženy, ktoré majú nadmernú tvorbu mlieka a toto môže pretrvávať dlhodobo, aj keď je dieťatko už trochu väčšie. V takom prípade ide o to, že už od narodenia až doteraz bola tvorba mlieka vysoká. Platí aj vo vašom prípade, že nejde o nový jav, ale že ste toto zažívali po celý čas dojčenia už od pôrodu? Ak áno, tak už pravdepodobne máte nejaký systém, ako to zvládate, a to, že vysoká tvorba mlieka pretrváva nie je nič prekvapivé.

A ak máte veľa mlieka, tak obzvlášť vtedy nemáte dôvod na ukončovanie dojčenia - dojčenie väčšieho dieťatka má zmysel - aj po zdravotnej, aj po psychickej stránke. Vypočujte si podcast, kde vysvetľujeme, prečo je dobrý nápad pokračovať v dojčení väčšieho dieťatka: 
https://www.youtube.com/watch?v=tFcIOCyxisg

Otázka znie, či táto situácia, ktorú opisujete, nie je novovzniknutá a či sa to nedeje len nejaké posledné obdobie. V takom prípade by malo zmysel stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a vyhodnotiť spolu bolesť prsníkov, o ktorej píšete. Aj v tomto veku bábätka môžu ženy pociťovať bolesti, ktoré súvisia s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva, môže ísť o bolesť, ktorú žena pociťuje v prsníku, hoci sa prenáša z bradaviek. Ak by to tak bolo, existujú kroky, ako takúto bolesť odstrániť a preliečiť bradavky. Alebo je možné, že ide o bolesť, ktorá sa vyskytuje pri naliatí prsníkov. Ak by išlo o takúto bolesť, pomohlo by zistiť príčinu.

Okrem toho môžete v tejto situácii ponúknuť prsník dieťatku častejšie a aj aktívne alebo prípadne si mlieko odstriekať do úľavy. Ak by ste začali mlieko odstriekavať, môžete ho darovať, a to aj priamo, nielen do nemocnice. Týmto mliekom môžete významne pomáhať bábätkám žien, ktoré musia svoje deti dokrmovať. Laktačná poradkyňa MAMILY vo vašom okolí vás budete vedieť skontaktovať so ženami, ktoré by veľmi rady na dokrmovanie svojho bábätka používali darcovské materské mlieko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok