Nedostatečné přibírání

Nikki    30.05.2023, 18:12

Dobrý den, mám dvojčata (holky) narozeny o měsíc dříve s váhami 2.170g a 43 cm, 1.870g a 42 cm. Laktační poradkyni jsem měla k dispozici 11 dní ještě v porodnici, techniku kojení jsem měla správnou. Ale nevím jestli je dostatečné přibírání. Za 9 týdnů (od propuštění) přibraly cca 1200g a 860g. Kojím obě zároveň a každá má své prso. Kolik vyrostly na cm bohužel nevím. Krevní obraz atd mají v pořádku, na rady neonatoložky teď cca 14 dní používáme fortifikaci, ale přírustky jsou stejné. Počůraných plen mají dostatek a kojím po cca 3-4 hod. Jsou spokojené, na jídlo se hlásí.

Milá Nikki,

ak má bábätko 36 a viac týždňov gestačného veku, tak fortifikátory nepotrebuje (v tejto súvislosti je tiež dôležité dodať, že ak by ste naďalej chceli pokračovať v podávaní fortifikátorov, je možné ich podávať laktačnou pomôckou priamo na prsníku a nepodstupovať tak riziká kŕmenia fľašou: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/). To, čo je skutočne dôležité je, aby bábätko získavalo dostatočné množstvá mlieka na prsníku (čo práve podávanie fortifikátorov fľašou ohrozuje). Ak teda vaše bábätká nedostatočne priberajú, je potrebné urobiť to isté, čo pri iných bábätkách - pozorovať dojčenie a zabezpečiť, aby dobre pili. Odporúčame vám preto čo najskôr sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí rozlíšiť pitie a satie bez pitia a tiež to ako vyhodnotiť výdatnosť dojčenia. Ak sa pri vyhodnotení dojčenia ukáže, že jedno alebo obe bábätká potrebujú zvýšiť príjem materského mlieka, budete pre každé bábätko samostatne spoločne prechádzať tieto kroky, ktoré pomáhajú, aby bábätko vypilo viac mlieka z prsníka:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Predčasne narodené bábätká majú vysokú pravdepodobnosť výskytu uzdičky.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Je možné, že bude potrebné v tejto situácii zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt s bábätkami. Laktačná poradkyňa vám môže pomôcť aj s nosením bábätiek v šatke. Nechajte ich dostatočne vyspinkať v kontakte s vami a potom ich pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ich piť, ak pije na prsníku samy, ak prestávajú piť, pomôžte im získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ich dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napijú, nechajte ich znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatečné přibírání