Intervaly dojčenia

Marcela    01.06.2023, 13:25

Dobrý deň prajem, Chcela by som sa, prosím, opýtať ohľadom intervalov dojčenia. Mám 4 týždňové bábätko, ktoré iba kojím. Narodil sa s 3600g a dnes mu namerali 4800g. Posledné dni mi približne hodinu po papani začne veľmi plakať a vracať. Niekedy sa stane že plač je neutíšiteľný , nedá sa nijakým spôsobom upokojiť, jedine čo zaberá je priloženie k prsníku, kedy približne 7 minút ťahá mlieko a potom zaspí. Je to najmä vtedy ak po jedni nevie dlho zaspať, pripadne ak ho z dôvodu vyšetrenia napríklad zobudím ja či lekár - vtedy je to silný plač kedy nepomáha nič iné len prsník. Je prosím takéto riešenie situácie pri neutíchajúcom plači v poriadku prosím alebo len neviem utíšiť bábätko a zistiť pravú príčinu plaču? Ide o to že mi doktorka povedala že je prejedeny a preto vracal. Ja ho kojím každé 3 hodiny po 20 minút, no ak sa stane toto s tým plačom, niekedy aj po hodine či dvoch s tým že toto papanie trvá krátko. Myslela som si že tie silne plače kedy ho prikladám sú aj z dôvodu že po papani sa vyvracia aj 5x a potrebuje to doložiť no úprimne neviem čo robim zle. Ďakujem pekne

Milá Marcela,

dojčenie je omnoho viac než len príjem potravy. Pre bábätko môže byť dôvodom, pre ktorý sa chce dojčiť, nielen to, že je smädné alebo hladné. Bábätká to v tomto veku ani takto nerozlišujú. Majú chuť sa dojčiť kedykoľvek, keď sa necítia dobre. Dojčenie napĺňa takmer všetky ich potreby a ponúknutím prsníka sa preto nikdy nepomýlite. Nerobíte chybu, ak plač alebo nespokojnosť bábätka riešite dojčením. Toto nie je dôvod, pre ktorý bábätko grcká. Ak bábätko grcká, riešením tejto situácie nie je obmedzovanie dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/

Zároveň takéto dojčenie, ktoré sa označuje ako dojčenie podľa potrieb bábätka, považuje Svetová zdravotnícka organizácia za kľúčovú podmienku úspešnosti dojčenia z dlhodobého hľadiska. Bábätko sa nemá ako pri dojčení prejesť. Materské mlieko dáva bábätku signál, že je už nasýtené:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-leptin/

Ak bábätko plače, pokojne ho môžete nechať znova nadojčiť. Nemá teda zmysel dojčenie časovať či obmedzovať na určité intervaly alebo na určitú dobu, po ktorú môže byť bábätko prisaté. Bábätku v tomto veku je potrebné pomáhať so zaspatím a udržaním sa v spánku, jeho bdelý čas sa prakticky spája s dojčením a do približne hodiny od posledného zobudenia, by znova malo zaspávať. Nechajte ho preto buď zaspať na prsníku alebo ak nezaspí pri dojčení, pomôžte mu so zaspatím nosením, hojdaním, prípadne znovu ponúknutím prsníka.

V situácii, ktorú opisujete, vám odporúčame aj osobné stretnutie s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali ďalšie uistenie a tiež podporu a povzbudenie. Laktačná poradkyňa vás naučí, ako rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia. Vysvetlíte si spoločne súvislosti medzi dojčením, plačom a spánkom a laktačná poradkyňa vám tak pomôže, aby bolo bábätko spokojnejšie a aby ste našli spôsoby, ako ho utíšiť, keď bude nespokojné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Intervaly dojčenia