Krvave kolostrum

Hanicka    05.06.2023, 18:02

Dobry den, som v 35tt a uz nejaky cas mi pri stlaceni bradaviek vyteka kolostrum. Posledny tyzden vsak z jedneho mliekovodu na pravom prsniku vytecie aj kvapka, ktora na bradavke vyzera krvavo avsak ked ju otlacim do vreckovky je skor hneda. Lekarka mi povedala ze ak sa to bude opakovat posle ma na sono. Ja som sa na internete docitala ze sa nieco take moze stat. Je teda normalne ze z jedneho mliekovodu vyteka takto zafarbene kolostrum? Mam z toho trochu obavy. Dakujem vopred za odpoved :)

Milá Hanička,

niektoré ženy pozorujú ku koncu tehotenstva hnedé sfarbenie materského mlieka a takéto mlieko pozorujú často potom aj po narodení bábätka v ďalších týždňoch. Ide o tzv. syndróm hrdzavej rúry (rusty pipe syndrome), maličké množstvo krvi v mlieku pochádzajúce zo žiliek v prsníku. Tento syndróm má pomerne veľké množstvo žien (a ak len dojčia a neodsávajú, tak to pravdepodobne netušia), a nie je to pre dojčenie žiaden problém. Potrvá nejakú dobu, kým toto po pôrode prejde. Nemá zmysel to sledovať, pozorovať ani riešiť.  Nič sa nedeje, toto nie je dôvod na to, aby žena v takom prípade z prsníka nedojčila.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Krvave kolostrum