Dlouhodobé kojení a vypadávání vlasů

Micha    09.06.2023, 18:40

Dobrý den, již 6. rokem kojím (z toho téměř 2 roky tandem). Po každém porodu jsem zažila vypadávání a řídnutí vlasů, nejvíce po prvním porodu, po druhém taky, ale mírnější formu. Teď se blíží konec kojení mladšího (4r), samoodstavem. Asi měsíc zpátky, když poprvé byly delší pauzy v kojení, mi zase začaly silně padat vlasy. Extrémní vypadávání bývá při mytí vlasů. Jsem téměř no poo, max občas použijí low poo, NT. Užívám vitamíny (poslední cca rok a půl bývám dost často nemocná se záněty dutin), medicinální houby (reishi, maitake, jidášovo ucho), nyní asi 2 měsíce užívám vitaminy na podporu vlasů a jejich růstu. Bohužel zatím bez efektu. Je možné, že je důvodem změna hladiny hormonů způsobena postupným ukončovaním kojení? Vrátí se stav zase do normálu? A mohu nějak zlepšení pomoci? Dekuji předem za Vas čas a veškeré rady

Milá Micha,

vypadávanie vlasov nemá súvis s tým, že ukončujete dojčenie.

Vypadávanie vlasov, ktoré bežne pozorujú ženy v prvých mesiacoch po pôrode, nesúvisí s dojčením – toto pozorujú dojčiace aj nedojčiace matky. Navyše vypadávanie vlasov typicky nepozorujú ženy, ktoré sú 4 roky po poslednom pôrode. To, že aktuálne sa končí obdobie dojčenia, nespôsobuje hormonálne zmeny, pretože jediný hormón, ktorý súvisí s dojčením, je prolaktín a ten ovplyvňuje tvorbu mlieka predovšetkým v prvých týždňoch a mesiacoch po pôrode.

Ukončovaním dojčenia či pred tým pauzami v dojčení nie je možné vysvetliť fázy, v ktorých ste pozorovali intenzívne vypadávanie vlasov. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlouhodobé kojení a vypadávání vlasů