Strata mlieka

Klaudia    06.06.2023, 09:55

Dobrý deň prajem, moje bábätko má 5 týždňov, ktoré plne kojím. Som prvorodička a mala som od začiatku veľmi veľa mlieka. Pred týždňom som však chytila zápal prsníka (zatvrdnuté prsia som nemala, mala som červený prsník a vysoké horúčky). Na pohotovosti mi teda povedali o mastitide a predpísali Zinnat na 5 dni. S liekom som však chcela počkať do nasledujúceho dňa , v prípade , že by to ustupilo a nemusela by som ich brať. Na druhý deň ma však 41 horučky presvedčili a Zinnat som si dala. Dieťa som si zakaždým prikladala, no keďže nechcelo papať, dokrmovala som ho mojimi zásobami mlieka z mrazničky. Samozrejme som prsia kazde 3 hodiny (vzdy po kojení/prikladaní) odsavála. Aj keď som nemala toľko veľa mlieka ako pred tým, stále ho bolo dostatok. Už druhý deň som zdravá, bolesti a horucky zmizli, a presne dva dni evidujem veľmi malo mlieka v prsníkoch. Z prsnika, kde som mala zápal , dieťa papať stále nechce, z druhého síce papá viac, avšak iba chvíľku. Neviem teda či je problém spôsobený tým že nechce sať , mlieka je málo alebo cíti v mlieku antibiotiká ? Keď odsavam aj po tomto chudobnom kojení tak mlieko ide (nie v takom množstve ako pred zápalom, ale ide). Moja otázka preto znie či znížená tvorba mlieka je zapríčinená zápalom prsníka alebo tými 41 teplotami počas ktorých som nejedla alebo ako si môžem túto stratu mliečka vysvetliť. Respektíve prečo mi dieťa odmieta po tomto zápale papať. Tiež sa chcem prosím spýtať prečo mi zo zapáleného prsniku nechce vôbec papať či je to v niečom iné ako druhý prsník a či môžem aj naďalej odsávať aby sa tvorilo viac mliečka. Pred zápalom som cítila pred každým kojenim plne prsia ktoré mi pekne dieťa vytiahlo. No teraz keď mám ísť kojit citim mäkké a prázdne . Pri odsávani samozrejme vidím to množstvo ktorého je veľmi malo v porovnaní s tým čo som mávala a očividne to ani jemu nestačí pretože ho musím dokrmovat. Ešte pre doplnenie - kvoli tým antibiotikám užívam probiotiká Probiofix a dietatu podávam BioGaia. Ďakujem pekne .

Milá Klaudia,

v tejto situácii existujú kroky, ako pomôcť bábätku znova začať získavať dostatok mlieka pri dojčení. Samotný fakt, že ste málo jedli, neovplyvňuje tvorbu mlieka. Vysoká horúčka však môže byť faktor, ktorý dokáže znížiť tvorbu mlieka. Je pochopiteľné, že v horúčkach a vyčerpanosti nie je jednoduché sa starať o bábätko a dojčiť ho podľa jeho potrieb. Ak bábätko reaguje na zníženie toku mlieka odmietaním prsníka alebo nespokojnosťou pri dojčení, táto situácia tiež znižuje tvorbu mlieka a ak bábätko následne dostane fľašu na nakŕmenie, aj tá ovplyvňuje jeho schopnosť získavať následne mlieko z prsníka.

Táto situácia nesúvisí s tým, že by bábätko cítilo v mlieku chuť antibiotík, pretože jeden z dôvodov, pre ktorý ste mohli antibiotiká užívať je, že bábätko ich nedostávalo spolu s vami. Do materského mlieka sa dostávali stopové, zanedbateľné množstvá tohto lieku.

Dobrá správa je, že je možné urobiť kroky, ktoré pomôžu prilákať bábätko spať k prsníku a pomôžu mu zlepšiť prisatie. Tieto kroky vám odporúčame robiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako prilákať bábätko k dojčeniu. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Tak sa aj teraz, aj v budúcnosti budete môcť začať orientovať v tom, čo sa deje s dojčením, priamo pri pozorovaní dojčenia a pitia bábätka. Nebudete tak musieť posudzovať dojčenie podľa toho, či medzi dojčeniami budete pozorovať naliatie prsníkov. Toto totiž nie je spoľahlivý ukazovateľ dostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka a navyše všetky ženy časom toto nalievanie prsníkov medzi dojčeniami prestanú pozorovať a pociťujú medzi dojčeniami mäkké, „prázdne“ prsníky. Sledovanie pitia vám dá jednoznačný obraz o tom, čo sa deje s dojčením. Laktačná poradkyňa vám ukáže kroky, ako teraz pomôcť bábätku získavať podstatne viac mlieka z prsníka. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Správne prisaté bábätko dokáže získať omnoho viac mlieka než odsávačka.

Ktoré kroky by ste mali prejsť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a tiež rovnomerné vyprázdňovanie prsníka (čo je prevencia proti zablokovaniu mliekovodov, či zápalu prsníka). Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Je pravdepodobné, že v tejto situácii bude nápomocné urobiť aj kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Čo sa týka probiotík, bábätko ich nemusí dostávať len preto, že ste vy užívali antibiotiká. Materské mlieko je prirodzená probiotická strava, bábätko s každou kvapkou materského mlieka dostáva probiotické baktérie. V materskom mlieku sa nachádza viac ako 700 kmeňov baktérií.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka