Reflux

Veronika    12.06.2023, 18:14

Dobrý deň, mám otázku ohľadne môjho 5 týždňového syna. Má reflux a veľmi často zvracia alebo ublinkáva. Po zvracaní býva veľmi plačtivý, neviem ho utíšiť inak ako dudlíkom. A ten nechcem používat, chcem ho odbúrať. Keď ho dám po zvracaní na prsník, do malej chvíľky znovu zvracia a to aj keď sa kojí, proste nosom. A to sa opakuje aj niekoľkokrát. Strašný plač, dám ho k prsu, začne vracať, strašný plač, znova ho priložím, začne vracať, strašný plač. Jednoducho pomôže len dudlík. Nosenie na rukách ani v šatke nepomáha. Neviem ako to mám robiť správne, mám pocit, že opätovným priložením ho len trápim. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Milá Veronika,

mnohé deti po dojčení grckajú. Často sa môže zdať, že opätovné prisatie bábätka na prsník situáciu zhoršuje, ale ak sa javí, že bábätko je nespokojné aj po prisatí na prsník a následne plače, má zmysel pozrieť sa na túto situáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, čo presne sa deje, keď sa bábätko pri dojčení hnevá, čo predchádza tomu, že začne vracať pri dojčení. Ak sa deje to, že bábätko sa pri dojčení odsáva, prisáva, prehýba sa do luku, grcká, kašle, toto má zmysel vyhodnotiť v kontexte toho, ako vyzerá pitie bábätka. Pretože typicky, ak má bábätko len reflux, potom väčšinou reaguje na dojčenie veľmi pozitívne, pretože počas dojčenia sa jeho tráviaca sústava hýbe smerom od úst nadol a bábätká s refluxom zažívajú práve pri dojčení, či už pri tom pijú mlieko alebo sajú bez pitia, príjemné pocity. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré. Ak sa zdá, že plač bábätka súvisí s dojčením, často sa deje ešte niečo, čo súvisí s reakciou bábätka na tok mlieka. Toto je možné odlíšiť v osobnom kontakte a ak by sa ukázalo, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka, vo všeobecnosti by ste s laktačnou poradkyňou postupovali podľa tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte aj ďalšie možné príčiny plaču a nespokojnosti bábätka, ktoré vám pomôžu utíšiť bábätko a prípadne mu pomôcť zaspať a tak nebudete nútená používať cumlík. Vaše rozhodnutie nepoužívať cumlík má zmysel, pretože cumlík má potenciál zhoršovať prisatie bábätka k prsníku a to následne spôsobuje, že bábätko nie je schopné regulovať tok mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Samotného grckania sa báť nemusíte. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Niekedy sa nesprávne hovorí, že bábätká by negrckali, ak by sa vždy po dojčení nechali odgrgnúť. „Grckaniu“ sa podľa vedeckých štúdií odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj zaujímavé diskusie (123)na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok