Chemoterapie

Blanka    15.06.2023, 11:51

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s kojením při podstupovani chemoterapie (cisplatina) po dobu 5 týdnů. Je nutné přestat kojit úplně nebo po léčbě se ke kojení vrátit a za jak dlouho od poslední chemoterapie? Týden budu hospitalizovaná a na víkend jezdit domů, když bych chemoterapii dostala v pondělí, dalo by se už v pátek kojit nebo je to stále brzo? Malému jsou sice už 2 roky, ale je prsomil a byla bych ráda, kdyby došlo k samoodstavu. Mnohokrát děkuji za odpověď

Milá Blanko,

vzhľadom na to, že liečba bude trvať len 5 týždňov a vaše dieťatko má už 2 roky, môžete zvážiť, že by ste prestali dojčiť na čas, ktorý je pre liečbu potrebný a ktorý je potrebný na to, aby sa po ukončení liečby v materskom mlieku už liečivo nenachádzalo. Keďže je vaše dieťatko staršie, je pomerne pravdepodobné, že by sa mohlo následne vrátiť k dojčeniu alebo by ste spoločne s laktačnou poradkyňou mohli skonzultovať kroky, ktoré by k opätovnému dojčeniu viedli:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Medzitým si môžete udržiavať tvorbu mlieka odstriekavaním alebo odsávaním a po ukončení liečby je možné tvorbu mlieka ešte navýšiť:

 https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chemoterapie