Málo mlieka staršie dieťa

Ivana    27.06.2023, 12:13

Dobrý deň, Dcéra 20mesiacov. Porod cisarsky. Dieta dlhodobý štrajkáč. Aj napriek snahám stres zo štrajku spôsobil čoraz nižšiu tvorbu. A plus starsi surodenec nastupil do skolky, u nas chorobnost, ja som nikdy tak chora nebola ako teraz. Strajk uz nemame, ale tvorba je velmi nizka. Cez den je to uplne zle, je to o par glgoch a

Milá Ivana,

vaša otázka sa odoslala nedokončená, preto, ak by ste mali ďalšie doplňujúce informácie či otázky, napíšte nám znova na dojcenie@mamila.sk, prosím. Pri bábätkách, ktoré odmietajú dojčenia, existujú dve oblasti, na ktoré sa pri riešení zameriavame:

  • ochota bábätka dojčiť sa a teda udržanie dojčenia
  • zabezpečiť dostatočný príjem potravy pre bábätko

Z vášho popisu sa zdá, že vaše bábätko už nemá prejavy správania, ktoré by sme označovali ako štrajk, a teda bábätko sa ochotne prisáva a dojčí. Ak je to tak, je to obrovský úspech toho, čo ste celé mesiace robili, toto je veľmi cenné, pretože dojčenie je omnoho viac než materské mlieko a aj dojčenie v prípade, že bábätko získava menej mlieka z prsníka, poskytuje dieťatku mnohé funkcie. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Navyše, aj keď dieťatko získava možno menej mlieka, stále získava cenný doplnok výživy a viac ako 1200 látok, z ktorých mnohé nenájde v žiadnom inom zdroji potravy. A samozrejme, oplatí sa pozrieť sa na to, aké kroky by sa dali urobiť pre zvýšenie tvorby mlieka. Toto nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu, odporúčame vám preto skontaktovať sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli, aké kroky ste využívali doteraz a čo ešte by sa dalo spraviť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Málo mlieka staršie dieťa