Chronický zánět v těle

Tereza    02.07.2023, 17:02

Dobrý den, kojím 10měsíčního syna a před pár měsíci mi byl zjištěn chronický zánět zubu a nyní i chronický zánět žlučníku. Je pro dítě bezpečné pokračovat v kojení? Nemůže pro něj být zátěží dlouhodobě dostávat "zánětlivé" mléko? Děkuji.

Milá Terezka,

chronický zápal (zánět) v tele (a to platí aj pre zuby, aj pre žlčník) neovplyvňuje dojčené bábätko a je bezpečné pokračovať v dojčení. Dokonca pokračovanie v dojčení predstavuje pre bábätko ochranu. 

Materské mlieko v situácii, keď má žena zápal (zánět) - aj chronický, aj akútny - obsahuje množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré prispievajú k ochrane bábätka. Zároveň obsahuje vždy protizápalové (protizánětlivé) faktory ako aj lyzozým a podobne, ktoré chránia pre zápalom. 

Aj preto pokračujte v dojčení tak ako obvykle a zároveň môžete riešiť svoju situáciu a dostať príslušnú liečbu.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chronický zánět v těle