Alergie matky

Eva    02.07.2023, 09:41

Dobrý den, je vhodné kojit dítě když má matka alergii na mléčnou bílkovinu, sóju, ořechy a většinu syrového ovoce a zeleniny?

Milá Evo,

samotný fakt, že matka trpí alergiami, nie je dôvodom na nedojčenie, práve naopak, v tejto situácii, keď vy máte alergiu, je pre vaše dieťatko mimoriadne dôležité, aby ste ho dojčili a aby ste v dojčení pokračovali ideálne až do prirodzeného odstavenia. Dojčenie dieťatku poskytuje dôležitý faktor prevencie voči alergiám, nehovoriac o rozličných ďalších dôležitých faktoroch, ktoré dojčenie pre vaše dieťa znamená - z hľadiska jeho fyzického aj duševného zdravia. 

Dojčením nemáte ako preniesť alergiu na svoje dieťa. Toto nie je možné. Do materského mlieka neprechádza nič z látok, ktoré majú súvislosť s vašou alergiou. Dojčenie nespôsobuje alergiu dieťaťa. Dojčenie môže jedine znížiť pravdepodobnosť, že vášmu dieťatku sa rozvinie alergia. A táto pravdepodobnosť sa znižuje tým viac, čím dlhšie ho budete dojčiť.

Ak je kvôli alergiám matky potrebné, aby prestala konzumovať potraviny, ktoré jej alergiu spôsobujú, je dôležité vedieť, že napriek tomu materské mlieko naďalej bude obsahovať všetky potrebné látky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergie matky