Stále chce papať

Andrea    06.07.2023, 09:59

Dobrý deň, môj malý ma vyše 4 týždňov a doteraz sme ukážkovo spinkali a papali sme každe 3 hodiny. Z jedného dňa na druhý malý neustále plače, chce byť len na prsníku a vkuse by len papal- napapa sa a za pol hodinu chce opäť a takto dookola.Tak teraz neviem ci ho neustale kŕmiť alebo ho skúsiť inak zamestnať. Ďakujem

Milá Andrea,

ak je bábätko nespokojné, ponúknutím prsníka nikdy neurobíte chybu. Avšak okrem toho v situácii, ktorú popisujete, vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili pitie bábätka na prsníku a jeho správanie pri dojčení. Bábätká sa totiž môžu takto správať aj preto, že sú nespokojné s tokom mlieka a potrebujú získavať pri dojčení viac mlieka. Ak by sa ukázalo, že vaše bábätko je nespokojné a chce sa často dojčiť preto, že potrebuje získať viac mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou budete postupovať podľa tohto postupu pre zvýšenie príjmu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Niekedy však takéto správanie bábätka nesúvisí s nedostatočným príjmom mlieka, ale je odrazom zmien, ktoré sa dejú v správaní bábätiek približne po 3. týždni života. Bábätká v tomto veku začnú typicky potrebovať omnoho intenzívnejšiu pomoc so zaspatím a udržaním v spánku a ak sa to nedeje, bývajú nespokojné, uplakané a často ich utíši len dojčenie. Ponúknutie prsníka je jeden jednoduchý krok, ako bábätko utíšiť, okrem toho si však s laktačnou poradkyňou MAMILY vysvetlíte aj súvislosti medzi spánkom a dojčením a ukážete si praktické návody, ako bábätku pomôcť zaspať, udržať sa v spánku a ako ho utíšiť, keď je nespokojné. Bdelý čas bábätka v tomto veku sa typicky spája s dojčením a do približne 45 minút od posledného zobudenia by bábätko v tomto veku znova malo spinkať. Ak bábätko počas dojčenia zaspí, môžete ho nechať spať na prsníku. Spánkové cykly a príjem potravy bábätka reguluje kontakt s matkou, preto ak bábätko nezaspí pri dojčení alebo sa potrebujete medzi dojčeniami venovať nejakej práci či povinnostiam, môže vám pomôcť hneď po nadojčení bábätko vložiť do šatky alebo nosiča a pomôcť mu zaspať nosením, hojdaním na fitlopte či počas chôdze.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stále chce papať