Očkovanie proti HPV

Jana    10.07.2023, 15:36

Dobrý deň, bolo mi zistené HPV. Gynekológ mi dal na liečbu Papilocare a odporúčal aj očkovanie proti HPV očkovacou látkou Gardasil 9. Dcérka (2,5 roka) sa stále rada dojčí a ja ju nechcem odstavovať, no zároveň sa chcem aj dať zaočkovať. Môže jej očkovanie ublížiť? Resp. mne ako dojčiacej? Gynekológ mi odporúča očkovanie až po ukončení dojčenia. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Jana,

z hľadiska dojčenia nepredstavuje očkovanie matky pre dojčenie problém. Nie je dôvod čakať na ukončenie dojčenia. Môžete absolvovať očkovanie počas dojčenia, dojčenie nemusíte nijako obmedzovať, či časovať podľa podania očkovacej látky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Očkovanie proti HPV