Koniec laktacie

Borbála    13.07.2023, 11:17

Dobrý den. Mám 4 mesačnú dceru ktorá sa od narodenia nechcela dojčiť. Mlieko som odsávala a dávala jej s fľašky. Uz cez dva týždne však pozorujem, že za 24 hodin odsajem len 80-100 ml. Chcem to preto ukončiť. Ako by som mala postupovať. Odsávam stále keď mala je. To znamená že momentálne 5x na deň. Ďakujeme za odpoveď a prajem krásny deň

Milá Borbála,

ak chcete ukončiť tvorbu mlieka, môžete postupne znižovať množstvo mlieka a časom len odstriekavať mlieko do úľavy. Tvorba mlieka sa postupne zastaví sama. Nemusíte pre to nič viac urobiť, neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie tvorby mlieka, aj vzhľadom na ich potenciálne vedľajšie účinky a aj vzhľadom na to, že nepomôžu zastaviť tvorbu mlieka rýchlejšie. Neodporúčame vám obmedzovať príjem tekutín, či zväzovať si prsníky alebo robiť iné opatrenia.

Okrem toho však môže byť pre vás zaujímavé vedieť, že akékoľvek množstvo materského mlieka je pre bábätko nesmierne cenné. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré nie je možné získať zo žiadneho iného zdroja, nachádzajú sa v ňom probiotické baktérie, kmeňové bunky, látky vystieľajúce črevnú sliznicu, pomáhajúce správnemu vývoju imunitného systému a množstvo ďalších látok. Preto má obrovskú cenu, keď bábätko dostáva aj 80 ml materského mlieka. A je možné, že existujú kroky, ako ešte zvýšiť množstvo získaného mlieka:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po 4 mesiacoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

4) Ak nie je problém v odsávačke, tak potom by vám mohlo pomôcť zvýšenie tvorby mlieka, s týmto by vám mala pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je tiež dobré vedieť, že ak by sa množstvo mlieka, ktoré dokážete získať odsávaním, znížilo, bez ohľadu na to, čo urobíte, nie je potrebné nahrádzať ho umelým mliekom. V situácii, kedy bábätko nie je výlučne kŕmené materským mliekom odporúča WHO po 4 mesiaci začať nahrádzať umelú výživu pestrou a čerstvou stravou a približne po 6 mesiaci už nepoužívať umelé mlieko vôbec (za predpokladu, že dieťatko je ochotné papať jedlo):

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Koniec laktacie