Otěhotnění při kojení 16.měsíční dcery

Monika    14.07.2023, 15:04

Dobrý den, rada bych se dotázala ohledně otěhotnění ve vyšším věku pri kojení. Je mi 43 let a zvažujeme s manželem dalšího potomka. Dceru však stále velmi často kojím i přes den a odstav nepřipadá v tuto chvíli v úvahu. Od MUDr slyším, ze hormony jsou ovlivněny kojením a šance jsou v mem věku a ještě s kojením nulové. V březnu jsem však i přes kojení otěhotněla, bohužel ale těhotenství skončilo spontánním potratem. AMH hormon (zásoba vajíček) je dle MUDr již velmi nízká (0,372). Prolaktin mám v normě (204). Ale stále slyším, ze kojení brání v otěhotnění. MS mám v pořádku a ovulace taktéž probíhá. Cyklus mám od 2,5 měsíce po porodu. Děkuji za vaši odpověď.

Milá Moniko,

v situácii, akú riešite, sa často nesprávne uvažuje o dojčení ako o príčine, prečo žena neotehotnie. Avšak z hľadiska dojčenia jediný hormón, ktorý vplýva na plodnosť, je prolaktín. Je dôležité z hľadiska plodnosti vedieť, že hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí a to sa ukázalo aj pri krvnom vyšetrení u vás a dokonca ste v tomto roku aj otehotneli. Žiadny iný hormón už momentálne vašu plodnosť neznižuje. Dojčenie už nijakým spôsobom plodnosť neovplyvňuje, nie je teda pravda, že „hormóny sú ovplyvnené dojčením“. A keďže prolaktín a dojčenie už teda vašu plodnosť vôbec nijako neovplyvňujú, dojčením nie je možné vysvetliť vašu situáciu (a preto ju ani nie je možné riešiť obmedzením dojčenia či akoukoľvek inou úpravou v dojčení).

Je normálne, ak sa dieťa vo veku vášho dieťatka dojčí cez deň aj v noci podľa jeho potrieb. Ročné bábätko je ešte stále veľmi maličké a dojčenie veľmi potrebuje. V skutočnosti sa deti v tomto veku častokrát dojčia častejšie, než keď boli novorodenci. Je normálne, že dieťa v tomto veku nedokáže prespať celú noc. A je normálne, že mu poskytujete rodičovskú starostlivosť aj v noci – toto je jedna z investícií do jeho zdravia a pocitu bezpečia v noci. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť zlepšila rýchlejšie. Je paradoxné, ako sa ženy tesne po pôrode, keď často, dlho a výlučne dojčia, dozvedajú od svojich gynekológov, že dojčenie neposkytuje žiadnu ochranu pred tehotenstvom a „musia“ im predpísať hormonálnu antikoncepciu. A ten istý gynekológ je schopný povedať žene, ktorá je mnoho mesiacov po pôrode, že jedinou príčinou toho, že nemôže otehotnieť, je fakt, že dojčí. Dojčenie staršieho dieťaťa sa považuje za vinné z absolútne všetkého. Dojčenie sa často nesprávne považuje aj za vinníka, ak sa stane, že žena otehotnie a tehotenstvo skončí potratom. Hoci, ak by nedojčila, tak ľudia vedia, že pomerne vysoké percento tehotenstiev neskončí pôrodom zdravého bábätka a v prípade, že ide o potrat ženy, ktorá nedojčí, tak sa to vníma ako vec, ktorá sa bohužiaľ deje bežne.

V situácii, kedy si želáte mať ďalšie bábätko a zažili ste nedávno spontánny potrat, má zmysel urobiť kroky pre sledovanie vašej plodnosti a odhalenie možných ukazovateľov, ktorých odstránením by sa mohlo podariť jednoduchšie otehotnieť a donosiť zdravé bábätko. Samotné AMH nestačí pre posúdenie a odhadnutie plodnosti ženy. Je pochopiteľné, že žena vo vyššom veku nemusí otehotnieť v každom menštruačnom cykle. AMH je hormón, ktorý ženy po 40. roku života majú väčšinou v nízkych hladinách. Avšak s podporou prirodzenej plodnosti a prípadnou hormonálnou suplementačnou liečbou existuje možnosť otehotnieť aj po 40tke a súčasne tieto kroky aj zvýšia šance na úspešné donosenie zdravého bábätka. V tomto smere môžete využiť pomoc od lekárov a lekárok, ktorí pomáhajú párom otehotnieť pomocou reprodukčnej restoratívnej medicíny (tzv. NaProTECHNOLOGY), viac sa môžete dočítať na www.plodar.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Otěhotnění při kojení 16.měsíční dcery