Zmena stolice z dojčeného

Simona    18.07.2023, 17:02

Pekný deň. Mám doma 3 mesačného chlapčeka, výlučne dojčeného. Posledné dni si pýta prsník častejšie ako zvyčajne a od včera sa objavila zvláštna stolica- má riedku , vodovejšiu konzistenciu (s kúsočkami ako mával v klasickej kašičkovej stolici). Prosím Vás kedy sa jedná o hnačku? Mám to riešiť s pediatrom? Včera tak kakal 3x , dnes 3x. Nepučí sa žeby ho bolelo bruško a ani nemá teploty. Ďakujem za odpoveď

Milá Simona,

stolica dojčených bábätiek môže vyzerať rôzne. Konzistencia stolice výlučne dojčeného bábätka môže byť riedka, hustá, kašovitá, môže byť vodová, vystreľujúca a toto neznamená, že bábätko má hnačku. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť stolica formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Rovnako farba stolice nie je dôležitá. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Zmena stolice môže spolu so zmenou správania a častejším dojčením znamenať, že má zmysel pozrieť sa na to, ako aktuálne vyzerá dojčenie, pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení. Odporúčame vám preto stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pitie svojho bábätka môžete porovnať aj s týmito videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

ale skúsená laktačná poradkyňa vám pomôže vyhodnotiť na základe pozorovania, či je všetko v poriadku a stačí pokračovať v dojčení tak, ako sa to deje teraz alebo je časté dojčenie spolu so zmenou stolice sprievodným javom niečoho, čo si vyžaduje kroky pre zlepšenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zmena stolice z dojčeného