Nechci kojit

Hailey    19.07.2023, 16:04

Zdravím, jsem těhotná a jsem pevně rozhodnuta že nebudu kojit. Zajímá mě, jak to oznámit v porodnici a co dělat v případě že mě do toho budou nutit? Kamarádka má totiž zkušenost, že jí sestry do kojení nutili a tak musela kojit, až jí propustili tak přešla plné na um. Ale já tohle zažít nechci, jak se v takové situaci bránit? Děkuji za odpověď

Milá Hailey,

ak ste sa rozhodli nedojčiť, tak toto svoje rozhodnutie môžete:

- uviesť do pôrodného plánu/priania
- to ústne oznámiť personálu, ktorý bude pri vašom pôrode alebo bude na novorodeneckom oddelení a môžete poprosiť, aby táto informácia bola uvedená v dokumentácii vás aj vášho bábätka
- si to pripraviť písomne a odovzdať pri pôrode alebo pri príchode na novorodenecké oddelenie staničnej sestre alebo ošetrujúcemu lekárovi alebo lekárke, prípadne obom
- poprosiť personál, že by ste chceli podpísať reverz alebo informovaný súhlasiť o svojom rozhodnutí nedojčiť

Alebo kombinácia týchto možností.

Zároveň si môžete do pôrodnice priniesť vlastné umelé mlieko, ak by ste chceli (hoci je samozrejmé, že by vám ho nemocnica mala poskytnúť). Môžete si priniesť pomôcky na kŕmenie bábätka a zvážiť použitie kalíška na kŕmenie, čo prináša výhody pre nedojčené deti oproti fľaši. 

Tieto naše tipy nezaručia, že sa nevyhnete nepríjemným konverzáciám. Ale úplne stačí jednoducho jednou vetou uviesť svoje rozhodnutie. Svoje rozhodnutie nemusíte zdôvodňovať ani opakovane preberať. Je tiež dobré vedieť, že vás nikto nemôže do dojčenia nútiť a vy máte právo sa rozhodnúť už od prvého kŕmenia a svoj spôsob kŕmenia nemusíte skrývať.

Aby ste vedeli, ako postupovať v prípade zastavenia tvorby mlieka, prečítajte si tento náš materiál, ktorý vám môže pomôcť vyhnúť sa bolesti aj nevhodným postupom:

 https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

Prečítajte si aj tento náš materiál o tom, ako pripraviť umelé mlieko:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/umela-vyziva/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechci kojit