Je dojcenie v poriadku?

Maria Puchovska    28.08.2011, 20:37

Som prvorodicka mamicka 2 tyzdnoveho babatka,a velmi chcem kojit,no nedari sa nam. Malicky mi malo papka a velmi kratko zhruba 3 minuty,potom na prsniku zaspi,ked sa zobudi opat sa dozaduje papania... Takto to trva aj celu noc,z coho sme unaveni obaja. Ked sa nam aj podari aby spal aspon hodinku,tak sa mu zacne ckat a potom ho opat prikladam na prsnik,kde si do ustociek vezme len bradavku,a znova po 3 minutach zaspava a cela tortura sa zacne od zaciatku... Mliecka si myslim ze mam dost,aj mi zvykne samovolne z bradavky vytekat. V porodnici mi schudol viac ako 10 percent od porodnej vahy,a bojim sa ze v tom pokracuje. Ze mi vobec nepribera,ale chudne. Viete mi pomoct?

Milá Mária,

v takomto prípade sa istotne pomôcť dá, ale to, čo je podľa vášho popisu potrebné, nie je možné urobiť cez internet. Urýchlene potrebujete stretnutie s poradkyňou pri dojčení. Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Dôvod, pre ktorý vaše bábätko zaspáva, je pravdepodobne nesprávne prisatie, ktoré je potrebné napraviť tak, aby bolo asymetrické a aby umožnilo bábätku prijímať dostatok mlieka. Je dosť dobre možné, že vám mlieko vyteká z prsníka a že v prsníkoch máte skutočne dostatok mlieka. Otázka je, či ho aj bábätko skutočne získava. Ak nie je správne prisaté, tak reaguje na tok pomalý tok mlieka, a v dôsledku toho zaspí. Treba sa zamerať na správne prisávanie, správnu polohu a stláčanie prsníka, aby bábätko získalo čo najviac mlieka. Všetky tieto veci sa dajú ukázať jedine v priamom kontakte.

Aké kroky môžete urobiť už teraz?
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

 http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
 
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Pozrite si tiež tento návod:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/
3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) Bábätká nie sú pri satí "lenivé", bábätká reagujú na tok mlieka. Ak je pomalý, tak nie sú spokojné, odťahujú sa a plačú alebo naopak zaspávajú na prsníku a nevypijú dostatok mlieka, a preto sú o chvíľu hore a pijú znovu. Z toho, čo píšete, bude najkľúčovejšie zo všetkého zlepšiť prisatie synčeka tak, aby mal v pusinke nielen bradavku, ale aj časť dvorca, a pri správnom priložení bude dolnou perou pokrývať väčšiu časť dvorca ako hornou perou. Bradou sa bude dotýkať prsníka a medzi nosom a prsníkom bude priestor. Máte totiž úplnú pravdu v tom, že ak synček saje len bradavku, spôsobuje vám to bolesť, ale práve pre to, že nevypije dostatočné množstvo mlieka a na prsníku zaspáva. Bábätká totiž na prsníku často zaspávajú nie preto, že by dojčenie bolo "namáhavé", ale práve preto, že nezískavajú dostatočné množstvo mlieka.

Prečítajte si tiež tieto predchádzajúce odpovede, ktoré sú podobné ako vaša otázka:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=85

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=65

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=64



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je dojcenie v poriadku?