Dojčenie a nákaza smrteľnou chorobou

Mária    07.09.2023, 21:18

Dobrý deň, v jednom rozhovore ma zaujala informácia z histórie o matke, ktorá bola chorá na choleru, a pretože sa nemal kto postarať o jej potomka, prikladali jej bábätko, aby sa nakazilo z mlieka a tiež umrelo. Bez ohľadu na morálny aspekt tohto činu, zaujala ma jedna vec - môžu byť aj niektoré súčasné choroby natoľko nebezpečné, že by matka mala radšej prestať dojčiť, aby sa jej dieťa nenakazilo? Napríklad ak má matka rakovinu a podobne. Je vtedy lepšie odstaviť? Ďakujem.

Milá Mária,

existuje minimum ochorení matky, ktoré by boli dôvodom na to, aby sa zvažovali opatrenia týkajúce sa dojčenia. A naopak, väčšina bežných chorôb matky je práve dôvodom na pokračovanie dojčenia, pretože tým matka chráni dieťa pred tým, aby ochorelo aj ono.

Ohľadne cholery - cholera nie je choroba, ktorá sa prenáša materským mliekom a dieťa sa nenakazí preto, že sa dojčí. Spôsoby prenosu cholery sú iné a je škoda, keď sa o dojčení šíria dezinformácie, ktoré mu prisudzujú status niečoho nebezpečného alebo dokonca spôsobujúceho zámerné úmrtie bábätka.

Rakovina sa neprenáša materským mliekom, ani dojčením, a to ani v prípade, že matka má rakovinu prsníka. Rakovinu človek nedostane preto, že by prehltol rakovinové bunky. 

Bežné vírusové ani bakteriálne ochorenia nie sú dôvod na odstavanie, ale naopak na pokračovanie dojčenia tak, aby bábätko dostávalo protilátky a rozličné imunitné látky a faktory, ktoré mu pomáhajú z hľadiska jeho zdravotného stavu. 

Odporúčame vám prečítať si aj náš článok o tom, kedy dojčenie nie je možné.

K tejto téme si môžete prečítať aj tento detailný článok o ochoreniach matky a dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a nákaza smrteľnou chorobou