Spi 5 hodin a dojci sa iba z jedneho prsnika

Zuzana    08.04.2013, 11:43

Ako postupovať keď dieťa spí aj 5 hodín a následne sa nej iba z jedného prsníka? Dobrý deň, mám 1,5 mesačného syna, ktorý sa narodil cisárskym rezom. Asi pred dvoma týždňami sa začal mrviť na prsníkoch , nechcel sa poriadne prisať. Mlieko som si odsávala a dokrmovala pohárikom. Na zvýšenie tvorby mlieka som začala užívať senovku a benedikta 3x3. Tvorba mlieka sa mi zvýšila a syn sa začal opäť prisávať. K tomu sa pridružili problémy s kolikou - pred každým kojením som mu podávala espumisan. Po týždni som znížila užívanie liekov na 2x3. Chcem sa opýtať dokedy je možné lieky užívať lebo mám obavu, že keď ich prestanem užívať, zníži sa mi tvorba mlieka. Viem, že je potrebné kojiť na požiadanie, a preto sa chcem opýtať ako je potrebné postupovať, keď syn prespí aj 5 hodín a následne sa napije iba z jedného prsníka. (Pocikané a pokakané plieky sú asi v dosatatočnom množstve - niekedy kaká aj 3 krát za deň + 5 -6 pocikaných plienok) Mám ho budiť skôr? Alebo si odsať mlieko? A ak sa naje iba z jedného prsníka, druhý mám odsať, aby som zabezpečila dostatočnú tvorbu mlieka, alebo nechať tak? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Milá Zuzana,

to, že bábätko spí 5 hodín a pije len z jedného prsníka, samo o sebe nemusí predstavovať problém, ak pije vynikajúco, dostatočne často a je spokojné a priberá - vo vašom emaile nie je dostatok informácií na to, aby sa dalo vyhodnotiť, či je vaša situácia v poriadku alebo či treba podniknúť niečo viac.

Je vynikajúce, že sa vám podarilo situáciu s neprisávaním sa bábätka prekonať. Situácie, akú popisujete spred dvoch týždňov, sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začne prisávať a odsávať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače až sa úplne odmieta prisať.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka, preto užívanie byliniek na zvýšenie tvorby mlieka bol správny krok. Okrem neho je však potrebné podniknúť aj ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Okrem toho môže v tejto situácii byť užitočná praktická pomoc, ktorú vám môže poskytnúť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkýňou vyhodnotíte dojčenie a pomôže vám prakticky s prisatia. Zatiaľ môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/


Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Poradkyňu pri dojčení je dôležité kontaktovať aj preto, že na základe osobného vyhodnotenia dojčenia by vedela zodpovedať na otázky, ktoré potrebujete riešiť s dojčením v súčasnosti, pretože tieto otázky nie je jednoduché zodpovedať cez internet bez vyhodnotenia dojčenia. Spolu s poradkyňou určíte ďalší postup pri vysadzovaní byliniek a aj to, ako postupovať, ak bábätko prespí dlhšiu dobu. To, aký postup zvolíte, závisí od toho, či je bábätko pri dojčení spokojne a či na prsníku výdatne pije.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spi 5 hodin a dojci sa iba z jedneho prsnika