Olej do prikrmu

Monika    31.08.2023, 16:29

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ked začíname s prvymi prikrmamy, ktoré dávam s materskym mliekom, ma sa aj vtedy pridávať olej alebo keď je materské mliecko, tak to nemá zmysel a netreba? Ďakujem za odpoveď

Milá Monika,

bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite dieťatku, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Ak je vaše bábätko výlučne dojčené, priberá a prospieva, potom v rámci zavádzania príkrmov je cieľom začať bábätko zoznamovať s rôznymi druhmi, vôňami jedla, konzistenciou jedla, pomôcť bábätku postupne zdokonaliť pohyby jazýčka, posúvanie potravy ústami. Nemusí dostávať do jedla extra olej. Toto má zmysel pri bábätkách, ktoré potrebujú doplniť kalorický príjem. Obdobie, keď sa deti začínajú zaujímať o jedlo, je obdobie experimentovania, skúšania chutí, a keď sa tento záujem objaví, je dobré ho podporiť. Dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Niektorí rodičia zisťujú, že ich bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Ak je dieťa ochotné jesť jedlo z taniera, tak mu ho nie je potrebné mixovať, možno ho bude schopné jesť, ak nie, môžete mu ho rozpučiť vidličkou.

V oblasti učenia bábätka papať si môžete prečítať náš podrobný článok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a vypočuť si krátku, ale komplexnú prednášku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/

ktorá vám poskytne všetky potrebné informácie a dodá vám pokoj a povzbudenie. Obdobie, kedy sa bábätká učia jesť, môže byť radostným obdobím experimentovania a hry.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Olej do prikrmu