Uspavani kojenim starsiho ditete

Jana    06.09.2023, 16:08

Syn, necele 4 roky, stale se koji, myslela jsem, ze zvladnu do samoodstavu. Usina vecer vzdy u kojeni, ale posledni dobou mi to hrozne leze na nervy a je mi to az fyzicky neprijmne. Myslela jsem, ze je to kvuli memu PMS, ale trva to i dal, i kdyz s mensi intenzitou. Neboli to, ale proste mento jeho sani vytaci, chvilema se u toho uplne kroutim. Parkrat jsem ho i odehnala, jak me to vytocilo a asi 2x usnul pak sam. Ale nastvanej a ja nechci koncit dny takhle. Jenze on se kojeni na usnuti dozaduje porad, zkousela jsem ho odmitnout vlidne s tim, ze ho budu drzet za ruku, potulime se nebo tak, ale marne, chce proste prsa. Tak si rikam, jestli myslite, ze to prejde nebo jestli je to znamka, ze bych mela prestat kojit...ale to se mi nechce, vidim, ze to potrebuje a slo by to proti memu presvedceni. Tak co mam poslechnout? Rozum nebo telo? Dekuji

Milá Jano,

averzia voči dojčeniu v tomto veku môže byť spôsobená pomerne širokou škálou faktorov, ako napríklad zníženie tvorby mlieka v tomto veku, ktoré môže byť normálne, fyziologické, dlhodobo nie ideálne prisatie, ktoré sa môže prejavovať práve nepríjemnými pocitmi pri dojčení, a aj samotné vnímanie dojčenia zo strany matky v čase, keď už je matka večer unavená, priala by si už oddýchnuť alebo spať a všeobecne jej chýba čas pre seba a možnosť odpočinku. Niekedy sa takto prejavuje prípadne vazospazmus na bradavke, alebo mierne, nenápadné poškodzovanie pokožky bradavky bez toho, aby na nej bola zjavná ranka. Každý z týchto faktorov v tomto veku je možné ovplyvniť tak, aby sa dojčenie znovu stalo príjemným a to podľa toho, aká je príčina týchto nepríjemných pocitov a averzie. Konkrétne príčiny a ich riešenie vám odporúčame hľadať v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uspavani kojenim starsiho ditete