Odpor ke kojeni

Kateřina    10.09.2023, 08:32

Dobrý den, dcera aktuálně 15m je plně kojena od narozeni. Bohužel poslední cca 2-3 mesice mi kojeni jak fyzicky tak psychicky začalo vadit. Každé kojeni je pro mě utrpení a mám pocit, ze se zblaznim. Bohužel dcera se prsa nechce vzdát, usne jen na prsu a za noc se budi klidně 15krat a nic kromě prsa ji nedokáže utisit a je schopna probrecet celou noc. Není nějaký způsob jak se pocitů zbavit? Jsem z toho zničena. Dekuji

Milá Kateřino,

averzia voči dojčeniu v tomto veku môže byť spôsobená pomerne širokou škálou faktorov, ako napríklad zníženie tvorby mlieka v tomto veku, dlhodobo nie ideálne prisatie, ktoré sa môže prejavovať práve nepríjemnými pocitmi pri dojčení, a aj samotné vnímanie dojčenia zo strany matky v čase, keď už je matka večer unavená, priala by si už oddýchnuť alebo spať a všeobecne jej chýba čas pre seba a možnosť odpočinku. Niekedy sa takto prejavuje prípadne vazospazmus na bradavke, alebo mierne, nenápadné poškodzovanie pokožky bradavky bez toho, aby na nej bola zjavná ranka. Každý z týchto faktorov v tomto veku je možné ovplyvniť tak, aby sa dojčenie znovu stalo príjemným a to podľa toho, aká je príčina týchto nepríjemných pocitov a averzie. Konkrétne príčiny a ich riešenie vám odporúčame hľadať v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odpor ke kojeni