Samoodstavenie, nie je to mýtus?

Lucia    24.09.2023, 08:14

Milá Mamila. Som Vašou fanúšičkou a podporovatelkou už roky, v podstate od kedy sa mi narodil na jar 2020 prvý syn. Druhý syn bude mať o pár dní pol roka a aj v tomto prípade ma opäť podržala Vaša skvelá laktačná poradkyňa Barborka Pisova. Dojcenie mám vybojované, obe deti strajkaci, pri prvom navyše klasické problémy prvorodičky ako neprisavanie sa, veľké bolesti, uzdicky....Prveho syna (3,3 roky) dojcim stale, počas tehotenstva aj teraz. Musím však povedať že to vo mne vyvoláva veľa nepríjemných pocitov, fyzicky je mi to nepríjemne, syn sa dožaduje prsníka vždy keď vidí mladšieho, vystrája keď som sa ho snažila obmedziť alebo vysvetliť že mladší musí ísť prvý keďze ako strajkac sa dojcieva často len v lehu a úplnom tichu. Zacinam pochybovať ci som urobila dobre keď som ho pocas tehotenstva nedostavila... a začínam aj pochybovať o tom že dieťa sa v istom veku dokáže odstaviť samo....citala som veľa Vašich článkov ale neviem si predstaviť ako to môže fungovať...a ak to má byť v 6. rokoch napríklad, tak to je u mne nepredstaviteľné... nemôže si dieťa vypestovať závislosť keď sa takto dlho upina len k prsníku napriek tomu že už vie výborne hovorit a dokáže mi aj povedať čo ho trápi? Bojim sa či ho tým dojčením nekonzervujem na nejakej úrovni v zmysle že sa nenaučí ventilovať napätie a stres inak a či vôbec špeciálne pri mladšom súrodencovi na ktorého stále dosť žiarli je možný samoodstav? Dakujem

Milá Lucia,

starať sa o dve maličké deti môže byť náročné, podobne ako môže byť náročné riešiť dynamiku medzi nimi. Obzvlášť, ak riešite pri dojčení štrajk, ktorý si vyžaduje presné a cielené reakcie na správanie bábätka. Keď sa toto všetko vykombinuje, tak človek začne pochybovať úplne o všetkom. A to hlavne preto, že už dlho vydáva obrovské množstvo energie a vlastne to nevyzerá, že riešenie a úľava sú v dohľadne. 

Od odstavenia/samoodstavenia ženy najčastejšie očakávajú úľavu a konečne si odpočinúť. Aj preto to býva taká vytúžená méta. Tento postoj sa dá zmeniť, ak vnímame dojčenie ako pomocníka pri starostlivosti o dieťa a ako pomocníka pre nás aj naše dieťa. 

Samoodstavenie je reálna vec, aj keď sa to čakanie na samoostavenie môže v tom každodennom kolobehu zdať ako niečo, čo nikdy nenastane. Je to podobný pocit, ako pri dlhom pôrode môže mať žena pocit, že bábätko sa azda ani nenarodí. Samoodstavenie nastane, pretože ide o míľnik, ktorý každé dieťa dosiahne. K samoodstaveniu vedie dieťa množstvo procesov, ktoré sa v jeho tele dejú na fyzickej aj duševnej úrovni. Každé dieťa speje k samostatnosti a nezávislosti a deje sa to aicky. 

Dojčenie nie je pre dieťa závislosť a ani si závislosť na dojčení nevypestuje. Dojčenie je jeho normálna potreba, ktorú vníma ako súčasť starostlivosti oň. Počas obdobia, keď dojčenie trvá, tak je dojčenie normálne a nie je na tom nič patologické. A to bez ohľadu na to, že dieťatko už vie výborne rozprávať a hovoriť o tom, čo ho trápi. Dojčenie je špecifický spôsob starostlivosti. Odlišný od spoločného rozprávania sa. Naša spoločnosť, v ktorej dojčenie nie je normou, si dojčenie spája iba s bábätkami, ktoré nerozprávajú a nechodia. Za normálnych okolností sa však dojčia aj väčšie deti, ktoré už rozprávajú a chodia. A čo sa týka ventilovania napätia a stresu, práve dojčenie v dieťati buduje do budúcna odolnosť a schopnosť zvládať psychicky náročné situácie. Dojčenie hrá významnú úlohu pri duševnom zdraví a predchádzaní psychiatrickým diagnózam ako úzkosti či depresie. Dojčení posilňujete sebaistotu a proces osamostatňovania sa dieťatka. Vďaka dojčeniu sa dieťatko učí využívať funkčné stratégie na odbúravanie napätia a stresu. 

Obzvlášť, ak má vaše dieťatko mladšieho súrodenca, tak práve vtedy je preň dojčenie kotvou istoty, pomáha mu získavať vašu pozornosť, ktorú tak veľmi potrebuje, a je dôležitým nástrojom pre budovanie vzťahu s vami aj po príchode súrodenca.

Vaše dieťatko k samoodstaveniu dospeje bez toho, aby ste sa muselo o to snažiť. Ak budete brať dojčenie ako užitočný nástroj na upokojenie, chvíľku ticha, doplnenie energie, starostlivosť či uspatie, tak uvidíte, že sa s odstavením nemáte kam ponáhľať. Odstavenie raz príde samo od seba.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Samoodstavenie, nie je to mýtus?