Je možné kojiť po laparoskopii prsníka?

Lucia    20.09.2023, 07:40

Dobrý deň, do pár mesiacov by sme chceli ďalšie dieťa. Gynekológ mi však povedal, že by bolo dobré, ešte kým znovu otehotniem, ísť na operáciu- laparoskopii psníka, kvôli pravdepodobnému fibroadenómu a že teda, aby som prestala predtým kojiť. Mám ročnú dcéru, u ktorej vidím, že to mliečko veľmi chce a nechcem jej ho len tak zo dňa na deň odoprieť. A preto sa chcem spýtať, tou laparoskopiou sa tie mliekovody asi zničia, nie? Či, je možné po laparoskopii prsníka ešte kojiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. :)

Milá Lucia,

po operačných zákrokoch na prsníku môžete dojčiť, a to aj bezprostredne po operácii - hneď, ako sa na to cítite. A samozrejme, môžete dojčiť až do operácie.

Avšak operačné zákroky na prsníku, ktoré nie sú akútne alebo okamžite potrebné, je ideálne odložiť na čas, keď nedojčíte, pretože je to jednoduchšie zvládnuť a po operácii na dojčiacom prsníku môže z rany vytekať mlieko. Tým pádom sa môže predĺžiť čas hojenia. 

Skúste operáciu naplánovať na čas, keď vaša dcérka bude väčšia a nebude sa už dojčiť a pred tým, než opäť otehotniete. 

Ak by takéto riešenie neprichádzalo do úvahy, tak je prípadne možné utlmiť tvorbu mlieka na jednom prsníku, ktorý má byť operovaný, a pokračovať v dojčení z jedného prsníka. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je možné kojiť po laparoskopii prsníka?