Znovu začít kojit x bolení bříška

Linda    22.09.2023, 15:32

Dobrý den, mám 3 měsíční dvojčata narozená 33+2. Aktuálně jsou zhruba měsíc plně na UM, před tím jsem je kojila a pouze večer dokrmovala UM (večer jsem bohužel měla málo mléka a ony si naopak žádaly více než přes den). Na plné krmení UM jsme přešly v těch šílených vedrech v srpnu, neboť mi zhruba na 2 dny téměř odešlo mléko a neměla jsem holky čím nakrmit. Pak nám začaly šílené koliky, takže jsme pořídili Nutrilon Comfort a u UM už zůstali. Nyní už nás koliky netrápí, pouze prdíky a máme BEBU HA (kvůli mé ABKM). Každopádně kojení mi nečekaně dost chybí (u dvojčat je to prostě záhul, proto nečekaně). Aktuálně mám prsa téměř splasklá, ale pořád se mi trochu mléka dělá. Dokonce jsem zkoušela minulý týden trochu kojit a odsávat. Holky ale bohužel dostaly hroznou zácpu, nicméně myslím, že to bylo tím, že jsem se tolik nehlídala s konzumací mléčných výrobků - občas si něco trochu dám, např. zmrzlinu apod. a tolik mě to neovlivní, ale myslím, že holkám jsem tím bohužel zadělala na zácpu. Moje otázka tedy zní - myslíte, že je ještě možné se alespoň částečně rozkojit? Má to ještě smysl? Je možné, že to holkám bude i v případě, že se budu hlídat a nejíst mléčné výrobky, dělat neplechu v břiše? Že už si zkrátka zvykly na umělé a ta kombinace jim teď nebude dělat dobře? Je možné je např. 1-2 krát denně nakojit a zbytek dávat umělé mléko? Nebo jednu plně kojit z obou prsou a druhé dát UM a takto to střídat? Nebo už nás nemám trápit a zůstat u UM? Děkuji předem za odpověď a za vše, co děláte!

Milá Lindo,

radi vám pomôžeme v snahe o návrat k dojčeniu. Určite má zmysel urobiť kroky pre návrat k dojčeniu. Dojčenie je pre predčasne narodené bábätká ešte dôležitejšie. Je pochopiteľné, že situácia s dvojičkami je náročnejšie a aj preto vám ponúkame kroky, o ktorých na základe skúseností s mnohými ženami a ich bábätkami vieme, že fungujú čo najspoľahlivejšie a nemusíte tak skúšať sériu krokov, ktoré fungovať nemusia. Odporúčame vám skontaktovať sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa porozprávali o vašej aktuálnej situácii, možnostiach, ktoré máte a krokoch, ktoré by ste mohli vyskúšať. Je možné, že by sa mohlo podariť vrátiť k výlučnému dojčeniu oboch bábätiek vďaka týmto krokom:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

V osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou pracujte s každým bábätko osobitne a pokúste sa ich prisať. Z vašej otázky sa zdá, že bábätká sú ochotné sa prisať, čo celú situáciu uľahčí. Pri prisávaní vám laktačná poradkyňa ukáže polohu, ako môžete dojčiť bábätká osobitne alebo aj spoločne. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale je možné dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Pozrite sa napríklad na tento príbeh z našich stránok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/trio-tandem/

v ktorom táto žena dokrmovala obe svoje bábätká laktačnou pomôckou na prsníku. Takto by bolo možné vyhnúť sa použitiu fľaše a každé ďalšie dojčenie bude bábätká učiť správnemu prisatiu a budú tak získavať z prsníka čoraz viac mlieka.

Pokračujte zatiaľ v dokrmovaní bábätiek. To, že máte vy alergiu na bielkovinu kravského mlieka neznamená, že ju musia mať teraz aj vaše bábätká. Navyše umelé mlieko sa vyrába priamo z kravského mlieka. Zápcha, ktorú ste pozorovali po tom, čo ste sa vrátili k dojčeniu, sa nedá vysvetliť vašou ABKM, ani návratom k dojčeniu, materské mlieko má totiž práve naopak laxatívne, preháňavé účinky, materské mlieko nespôsobuje zápchu. Je skôr možné, že výskyt zápchy u bábätiek bol len časovou zhodou. Používanie umelého mlieka zhoršuje fungovanie tráviacej sústavy dieťaťa (a aj vy popisujete, že práve po prechode na umelú výživu ste začali pozorovať koliky u bábätiek) a aj z tohto dôvodu má zmysel, aby bábätká boli dojčené a získavali čoraz viac materského mlieka. S každou kvapkou materského mlieka budú získavať probiotiká, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva, vystieľajúce črevnú sliznicu a dá sa tak očakávať, že ich trávenie bude vďaka dojčeniu lepšie.

3) Okrem toho je dôležité zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätká k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s nimi ľahnete do postele, alebo keď si ich len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znovu začít kojit x bolení bříška