Núdzová antikoncepcia

Mária    24.09.2023, 07:58

Dobrý deň, s mužom sa nám stala nehoda a tak zvažujem užitie núdzovej antikoncepcie. Naše dieťa má 3mes. nemá cumlík a je výlučne dojčené na požiadananie avšak aj napriek tomu prespí celú noc a ani cez deň si nežiada nejako veľa cca 5x(mám asi tučné mlieko lebo aj napriek grckaniu už narástla 27cm a pribrala 4kg) Nespíme v jednej posteli ale spí hneď vedľa mňa v postieľke. Menštruáciu som ešte nemala. Ale keďže tretie dieťa naozaj teraz nechceme, chcem sa spýtať či užiť tabletku alebo môžem dúfať vo veľmi nízku pravdepodobnosť počatia? Nerada by som totiž zbytočne užívala tabletku alebo ohrozila tvorbu mlieka. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

Milá Mária,

ak má vaše bábätko 3 mesiace a vy ste ešte nemali menštruáciu, tak je pravdepodobnosť otehotnenia nízka. Napriek tomu to nie je nemožné, pretože ovulácia predchádza menštruácii, a teda ak ste nemali odsledované znaky plodnosti, tak nie je možné spoľahlivo určiť, či náhodou práve teraz neprebiehala ovulácia.

Ak by ste sa pre núdzovú antikoncepciu rozhodli, tak tá dobrá správa je, že neznižuje tvorbu mlieka a v dojčení po jej užití môžete pokračovať tak ako obvykle. Z tohto hľadiska je lepšie užiť núdzovú antikoncepciu Ela One.

V čase laktačnej amenorey, keď žena ešte nemá po pôrode menštruačný cyklus, je ideálne sledovať si prípadný nástup znakov plodnosti, aby ste vedeli, ako môžete tehotenstvu predchádzať, ak už ďalšie bábätko nechcete. Na predchádzanie tehotenstvu tak môžete využívať laktačnú amenoreu alebo prípadne iný druh antikoncepcie, ktorá nepredstavuje hormonálnu antikoncepciu (tabletky alebo teliesko), pretože aj jednodruhová hormonálna antikoncepcia môže znižovať tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Núdzová antikoncepcia