Cuckanie

Nika    25.09.2023, 12:45

Dobrý deň, 2 mesacna dcerka je plne kojena,spavame spolu v posteli.Problemom je,ze si v noci vyzaduje prsnik,ale nie na kojenie,ale na cuckanie.Casto sa kvoli tomu budi a nevyspim sa ani ja.Da sa to nejako vyriesit prosim?

Milá Nika,

je zrejmé, že v tejto situácii sa musí niečo zmeniť, aby ste dokázali pokračovať ďalej. Odporúčame vám preto osobné stretnutie s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vyhodnotili spoločne faktory, ktoré by sa v tejto situácii dali upraviť, aby starostlivosť o bábätko mohla byť jednoduchšia. Spoločne tiež vyhodnotíte, či neexistujú faktory, ktoré by bolo možné zmeniť alebo upraviť ohľadom samotného dojčenia a niekedy sa vďaka týmto úpravám zjednoduší aj celá situácia s dojčením. Vo všeobecnosti sa bábätko, ktoré sa dojčí cez deň ale aj v noci, správa normálne. Bábätká potrebujú dojčenie cez deň, ale aj v noci. Dojčenie je omnoho viac než len príjem materského mlieka. Bábätká sa môžu chcieť dojčiť preto, že im je zima alebo teplo, preto že potrebujú zregulovať dýchanie, činnosť srdca, znížiť prežívanie bolesti či stresu. Dojčením sa upokojujú a dostávajú sa do stavu, v ktorom zaspia. Dojčenie im pomáha udržať sa v spánku. Z tohto pohľadu môže byť normálne, že sa dieťatko dojčí cez deň, ale aj v noci a že sa budí a chce sa dojčiť. A hoci sa môže zdať, že pri nočných dojčeniach nevypije veľa mlieka, zvlášť v tomto veku pre mnohé bábätká nočné dojčenie predstavuje veľkú časť celkového príjmu mlieka za deň a je rozhodujúce pre celkovú tvorbu mlieka. Nočná starostlivosť o bábätká a väčšie deti predstavuje pre mnohé ženy náročnú situáciu, aj preto vám odporúčame preštudovať si aj tieto vysvetlenia a rôzne tipy, ktoré pomáhajú ženám v podobných situáciách zvládať nočnú starostlivosť jednoduchšie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok